nieuws

Happel Cornelisse Verhoeven ontvangt ARC18 Detail Award voor Cadix Antwerpen

Architectuur

De ARC18 Detail Award gaat naar het hoekgebouw Cadix in Antwerpen. Met dit project speelt Happel Cornelisse Verhoeven in op de lokale schippersarchitectuur van het voormalige havengebied. De zorgvuldig gedetailleerde gevel vormt een krachtige invulling aan de straatwand waarmee het bureau haar vakmanschap en passie voor de architectuur toont.

De jury, onder leiding van Jacq. de Brouwer, wijst unaniem Cadix in Antwerpen aan als winnaar van de ARC18 Detail Award. Het hoekgebouw, naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven, valt direct op door de sterke plasticiteit in de gevel. De jury prijst de verrassend hoge kwaliteit van het gebouw dat niet alleen sociale huurwoningen maar ook een kinderdagverblijf huisvest.

beeld Karin Borghouts

De zorgvuldige detaillering van de verdiepingshoge plint en de afgeschuinde erkers geven het hoekgebouw een vriendelijke uitstraling. Waar de losse details op het eerste gezicht niet opvallen, creëren ze samen een kloppend gevelbeeld. Het hoekgebouw is daarmee niet alleen sterk verankerd in de voormalige havenwijk, maar ook een groot compliment aan de sociale woningbouw.

ARC18 Detail Award

De ARC18 Detail Award bekroont projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Goede detaillering werkt louterend op de architectuur en geeft haar een tijdloos mooie uitstraling. De jury heeft daarom gezocht naar verfijnde details die de architectuur naar een hoger niveau brengen en de tand des tijds weten te doorstaan.

Cadix Antwerpen ARC18

beeld Karin Borghouts

Uit 48 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties: Cadix in Antwerpen, Levensstrijdweg 1 in Zierikzee en Zestien Eiken Schuur in Berlicum door respectievelijk Happel Cornelisse Verhoeven, HILBERINKBOSCH architecten en RinkTilanus. Deze onderscheiden zich door de ambachtelijke aanpak met opvallend veel aandacht voor de uitvoering en maakbaarheid van het detail. Na het bezoek aan de drie projecten wijst de jury unaniem Cadix Antwerpen door Happel Cornelisse Verhoeven aan als winnaar van de ARC18 Detail Award.

Jury

De jury van de ARC18 Detail Award bestaat uit voorzitter Jacq. de Brouwer van Bedaux de Brouwer Architecten, Albert Herder van Studio Ninedots, George Henkens van Aronsohn raadgevende ingenieurs, Hans de Wilde van De Wilde Projektmanagement (DWP) en secretaris Marieke Giele van de Architect.

ARC18 Awards

De ARC18 Meubel Award maakt deelt uit van de ARC18 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Detail Award is een initiatief van KUBUS en de Architect

Bekijk het winnende project

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel