nieuws

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 voor Van der Pekbuurt in Noord

Architectuur

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 voor Van der Pekbuurt in Noord
Van der Pekbuurt wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018

Het renovatieproject voor de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord, heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 gewonnen. Een deel van dit tuindorp, een beschermd stadsgezicht, is ingrijpend gerenoveerd. Het gaat om ruim 300 woningen in de sociale sector. Het project kreeg 21,9% van de stemmen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikte de publieksprijs donderdag 1 november uit aan de bewoners, Ymere, Dura Vermeer en architectenbureau Hoogeveen.

“Tien jaar geleden leek de Van der Pekbuurt rijp voor de sloop en nu staan wij vandaag hier en heeft het als eerste opgeleverde zuidelijk deel van de buurt de Amsterdamse Nieuwbouwprijs gewonnen, “zei wethouder Ivens nadat hij de prijs had uitgereikt. De woningen zijn volledig uitgesloopt en nadat de nieuwe fundering was aangebracht hebben (jullie) de terugkerende bewoners zelf hun (jullie) nieuwe woningindeling ontworpen. Het zuidelijk deel van de Van der Pekbuurt bestaat uit ruim 300 sociale huurwoningen van Ymere. Een deel van de oude bewoners van de Van der Pekbuurt is na de renovatie teruggekeerd in een woning die van binnen voelt als nieuwbouw.

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs, georganiseerd door Amsterdamwoont.nl, de gemeente en AT5,  is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2016 en augustus 2017 in Amsterdam zijn opgeleverd.

In de eerste ronde selecteerde een publieksjury van 100 Amsterdammers uit 94 projecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.000 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

1.           Van der Pekbuurt door Architectenbureau Hoogeveen (21,9%)

2            Agustanahof door Ponec de Winter (16,5%)

3.           Kadewoningen Oostpoort door PPHP Pleasant Places Happy People (11,3%)

4.           Complex N42 Czaar Peterstraat door Hooyschuur architecten + adviseurs (10,6%)

5.           Baak 54 door Arons en Gelauff Architecten (8,2%)

6.           Noord4Us door Berger Barnett Architecten (7,6%)

7.           CPO Zaaiersweg door Space Encounters Office for Architecture (6,8%)

8.           Oostpoort plot 2B door  SCALA (6,2%)

9.           Change= door OZ (6,1%)

10.         De Blauwe Engel door Kerssen Graafland (4,8%)

Reageer op dit artikel