nieuws

Vijf winnaars Arie Keppler Prijs 2018 bekend

Architectuur

Vijf winnaars Arie Keppler Prijs 2018 bekend
Winnaars Arie Keppler Prijs 2018

Afgelopen vrijdag zijn de winnaars van de Arie Keppler Prijs 2018 bekend gemaakt. De Arie Keppler Prijs is dé Noord-Hollandse prijs voor gerealiseerde projecten en beleidsplannen op gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed. Naast vier juryprijzen is er dit jaar voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt.

Uit de 81 inzendingen heeft de jury, onder leiding van Rob van Leeuwen, vier winnaars geselecteerd in de categorieën ‘Placemaking’, ‘Sociale cohesie en leefbaarheid’, ‘Herbestemming en hergebruik’ en ‘Stedelijke verdichting’. Daarnaast heeft het publiek gestemd op haar eigen favoriete project. De winnaars ontvingen een bronzen erepenning van beeldend kunstenaar Eric Claus.

Placemaking: Van Eesteren Paviljoen te Amsterdam door Korteknie Stuhlmacher Architecten

Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe onderkomen voor de Stichting Van Eesterenmuseum, een organisatie die zich richt op het culturele erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897- 1988) in de meest brede zin. Het donkergebeitste, houten gebouwtje staat op een driehoekige kavel aan de noordoever van de Sloterplas die Van Eesteren zelf ooit als plek voor een gebouw had aangeduid.

Het paviljoen maakt daarmee deel uit van de heroïsche periode waarin de modernistische tuinsteden werden aangelegd. De plek vormt een scharnierpunt tussen de monumentale oeverpromenade met haar geometrisch aangelegde bomenrijen en de meer informele westkant met de jachthaven.

Sociale cohesie en leefbaarheid: Kindercampus Zuidas te Amsterdam door Fact Architects en Hund Falk architecten

Kindercampus Zuidas is een gebouw waar kinderen van 0-12 jaar de hele dag kunnen leren en spelen. Een houten iconisch schoolgebouw in een ruige natuurlijke setting. Het is een lichte en frisse school met een bruisend centraal gelegen hart. Het gebouw is in fases gebouwd en deels op locatie verplaatst. In de toekomst wordt er nog een bouwlaag met lokalen opgebouwd. De gymzaal boven op de school wordt ook door andere scholen en sportverenigingen gebruikt.

Het gebouw is alzijdig georiënteerd op een verscheidenheid van verschillende natuurlijke buitenruimtes. Herkenbaar aan zijn gevel van ruig hout en glanzend aluminium met grote ramen. Intern is het gebouw georganiseerd rondom het centrale speellokaal, de plek voor alle leeftijden. Een tribunetrap maakt de verbinding met de bovengelegen bibliotheek.

Herbestemming en hergebruik: Wierschuur Nieuwland te Hippolytushoef door AG Architecten i.s.m.Villa Nieuwland

De realisatie van Wierschuur Nieuwland betreft de transformatie van een vervallen Wierschuur die op punt van omvallen stond, in een duurzame hoogwaardige vergader- en trainingslocatie en recreatieve groepsaccommodatie. De Wierschuur staat in de polder Waard Nieuwland aan de monumentale Wierdijk, die het voormalige Waddeneiland Wieringen begrenst. Samen vormen ze een uniek plaatje, nergens in Nederland is deze combinatie intact gebleven.

De buitenzijde van de Wierschuur kon als verloren worden beschouwd. Binnenin heeft de Wierschuur een bijzonder houten staketsel dat behouden is gebleven. Dit staketsel stond volledig uit het lood en is door de eigenaar op ambachtelijke wijze paal voor paal recht gezet en gefundeerd.

Stedelijke verdichting: W99 te Amsterdam door Hund Falk architecten en Fact architects

W99 is de herbestemming van de voormalige Uthermolen fabriek en het latere kantoor van de brandweer. Het complex is een verzameling karakteristieke gebouwen gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Lingotto heeft samen met de groep bewoners en naar ontwerp van Hund Falk architecten en Fact Architects dit complex getransformeerd naar 22 woningen, een commerciële ruimte met parkeergarage en een gemeenschappelijke tuin. Het bestaande monumentwaardige orde 2 complex is gerestaureerd, getransformeerd en tevens voorzien van nieuwe uitbreidingen.

De belangrijkste toevoeging is de bekroning van het bouwdeel aan de Amstel met twee nieuwe verdiepingen. Met het toevoegen van de bekroning krijgt het gebouw een nieuwe vertaling van de klassieke driedeling plint-middenbouw-kroon.

Publieksprijs: Onderzoeksgebied Van Der Pekbuurt te Amsterdam door Architectenbureau Hoogeveen

Als eerste en grootste Tuindorp in Amsterdam Noord is de Van der Pekbuurt een prachtig bewaard gebleven monument van de Amsterdamse Volkshuisvesting. De buurt was destijds bestemd voor de arbeiders uit de verpauperde Jordaan die werkten in de scheepsbouw en zo vlakbij hun werk kwamen te wonen. De woningen voldeden aan de eisen van dat moment (de Woningwet van 1901 en het nieuwe Bouw-en Woningtoezicht) met een eigen keuken en toilet.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw leidde de matige kwaliteit en het kleine oppervlak tot een uitstroom van de oorspronkelijke bevolking en een instroom van nieuwe bewoners; vaak met zeer lage inkomens en grote zorgbehoefte. De buurt raakte sociaal en fysiek in een neerwaartse spiraal. Vanaf 2012 is er dan ook in zeer goede verstandhouding door alle partijen gewerkt aan een verbeterplan. Anno nu is de Van der Pekbuurt een plek waar bewoners, mede dankzij hun eigen inspanningen, weer trots op kunnen zijn.

Jury

De jury van de Arie Keppler Prijs 2018 bestaat uit voorzitter Rob van Leeuwen (MOOI Noord-Holland), Sacha Maarschall (provincie Noord-Holland), Sylvia Pijnenborg (BOEi), Bastiaan Jongerius (Bastiaan Jongerius Architecten),  Edzo Bindels (West 8) en secretaris Jef Mühren (MOOI Noord-Holland).

Reageer op dit artikel