nieuws

Nieuw woongebouw voor stationsomgeving Delft

Architectuur

Nieuw woongebouw voor stationsomgeving Delft
Gebouw Antoni in Delft door StudioNinedots komt in de stationsomgeving van Delft. Impressie: Studio Ninedots

Een hotel met tachtig kamers, woningen, expositieruimtes, een restaurant, werkplekken en een ondergrondse fietsenstalling. Naast het station in Delft komt een multifunctioneel gebouw naar een ontwerp van Studioninedots. Antoni, zoals het gebouw gaat heten, is het eerste nieuwbouwproject dat wordt gerealiseerd in het nieuwe stationsgebied in Delft. Het idee is dat het in 2020 gereed is.

Het complex, waarvoor deze week de eerste paal is geslagen, verrijst tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en pal naast het busplein bij station Delft. Volgens de gemeente Delft gaat het om een ‘uniek gebouw waar wonen, ontmoeten, verbinden en beleven centraal staan.’

Het hotel in het complex krijgt tachtig kamers, op de verdiepingen daarboven komen 28 compacte studio’s en elf grote appartementen. Een lobby in het gebouw moet als ontmoetingsplek voor de buurt gaan fungeren. Daarnaast komen er een onderscheidend hotel, een restaurant, flexibele werkplekken met ruimte voor starters en kleine bedrijven en een parkeervoorziening.

Antoni Delft Studio Ninedots

Beeld: Studio Ninedots

Beeld: Studio Ninedots

Onder Antoni komt een derde openbare fietsenstalling in het stationsgebied, met plek voor ongeveer 2.400 fietsen.  Eerder werden de stallingen onder het OV-plein en onder het park Spoorloos opgeleverd met in totaal ruimte voor 7.700 fietsen.

De woningen komen op EPC 0 door het gebruik van een WKO-installatie, een collectief ventilatiesysteem, pv-panelen, goede isolatie en HR++-glas. Aan de achterzijde van het gebouw komt een groene gevel die de binnenhof ingroeit. Het dakterras op de tweede verdieping is een extra groen buiten voor bewoners van de studio’s. Er zijn twee entrees om bij de woning te komen. In de kelder zijn bergingen en parkeerplaatsen voor de appartementen. Hier zijn ook voldoende parkeerplekken voor fietsen voor de bewoners van de studio’s.

Bron: Studio Ninedots / Gemeente Delft / Omroep West

Reageer op dit artikel