nieuws

Plannen voor Zwolse steegjes tijdens architectuurfestival

Architectuur

Plannen voor Zwolse steegjes tijdens architectuurfestival
Steeg tusen de Melkmarkt en Rodetorenplein Zwolle

Architectuur in het nauw, en ook echt letterlijk. Tien stegen in de Zwolse binnenstad worden tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle getransformeerd van anonieme, vergeten ruimtes bewerkt tot in het oog springende architectonische objecten. Op 5,6,7 en 8 juli 2018 organiseren het Zwols Architectuur Podium, het Zwols Architecten Collectief en Club Cele de derde Architectuur Biënnale Zwolle.

Sarah van Popta (architectenbureau 19HetAtelier) en Pieter Diks (De Bruin Architecten) zijn enthousiast over de eerste plannen. “Het Zwols Architecten Collectief heeft gekozen voor het thema ‘Architectuur in het nauw’, verklaart de eerste. “De binnenstad kent vele steegjes die bij de binnenstadbezoeker vaak niet bekend zijn. Het zijn de verborgen plekken van de stad, vergeten ruimtes die we weer onder de aandacht willen brengen. Ze worden alleen gebruikt als snelle doorgang van A naar B of als parkeerplek voor fietsen. Heel af en toe zit er een voordeur van een woning. Voor de rest hebben deze doorgangen geen functie. Sommige worden zelfs ’s nachts afgesloten.”

In het centrum van Zwolle staat van 5 t/m 8 juli in het teken van de tweede Zwolse Architectuurbiënale. Dit jaar zijn 9 stegen aan de beurt. Foto: Ruud Ploeg Fotografie

Het Zwols Architecten Collectief bestaat uit BDG architecten, Sacon architecten, De Bruin architecten, buro MA.AN, Blossom Architecture, Ad Mars, Sjouke Westhoff, Vander Salm-aim en 19 het atelier architecten die voor dit project nauw samenwerken.

Sassenstraat Zwolle

Steeg Sassenstraat Zwolle

De anders zo anonieme Muursteeg, Bredesteeg, Schoutenstraat, Lauwermansgang, Hoornsteegje, Korte Kamperstraat, Ossenmarktsteeg, Rodehaanstraat, Meltersgang en Papenstraat krijgen ieder een geheel eigen ruimtelijke ingreep. Van ‘zwevende’ huisjes in de stegen aan de Sassenstraat, een nieuwe toren met wenteltrap in de Rodehaanstraat, een gewelfd plafond van kokers in het Hoornsteegje, lopen in een draaiend rad in de Meltersgang, het kleinste museum in de Ossenmarktsteeg, drie shelters met zicht op het Vrouwenhuis in de Korte Kamperstraat, compositie van buizen in de Lauwersmansgang en een geheel nieuwe Marktsteeg op het Grote Kerkplein. Verrassend, eigenwijs, inspirerend en een beleving.

Naast de metamorfose van de tien stegen, is er tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle vier dagen lang een gevarieerd programma van lezingen, theater en muziek te vinden in de stegen. Op vrijdagavond 6 juli wordt de Architectuur Biënnale officieel geopend tijdens de Officiële Kick-off van 20.00 – 22.00 uur in Theater Odeon Zwolle. Na de Biënnale worden de stegen weer in originele staat teruggebracht. Een van de evenementen is die van Theater initiatief Zwolle. Het gezelschap grijpt de gelegenheid aan om een locatievoorstelling te spelen in diverse Zwolse stegen.

Bezoek de website voor meer informatie en het programma: www.stichtingzap.nl

Lees verder bij de bron

 

Reageer op dit artikel