nieuws

Opening Noord/Zuidlijn in Amsterdam gevierd

Architectuur

Dat afgelopen weekend de Noord-Zuidlijn is geopend is breed in de media uitgemeten. Dat wij als redactie van de Architect al in een eerder stadium het project (in aanbouw) hebben bezocht is minder bekend. Daarom onderstaand een bundeling van de artikelen die wij over dit project hebben geplaatst.

Naar schatting hebben ruim 60.000 mensen de openingsdag (21 juli) van de nieuwe metrolijn bezocht. Na het officiële programma en de feestelijke opening namen in de middag de Amsterdammers en andere belangstellenden de Noord/Zuidlijn in gebruik. Daarnaast was er de mogelijkheid om rondgeleid te worden door de architecten van Benthem Crouwel in de door hun ontworpen stations.

Video projectbezoek Noord/Zuidlijn Amsterdam met Jan Benthem

Op woensdag 20 juni organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar de Noord/Zuidlijn Amsterdam. Samen met Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) maakten we een testrit vanaf het Centraal Station naar Station Vijzelgracht en Station De Pijp.

Verslag projectbezoek Noord/Zuidlijn 2018

Op woensdag 20 juni organiseerde de Architect in samenwerking met HunterDouglas een projectbezoek aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Jan Benthem van Benthem Crouwel Architects vertelde over het project, en ook lichtten Arie Groeneveld en Pieter van Rees toe welke rol HunterDouglas Architectural heeft gespeeld bij de uitwerking. Na de presentaties leidde Benthem het gezelschap rond langs enkele stations, met de metro die al rijdt volgens dienstregeling.
Lees verder

Videoverslag projectbezoek Noord/Zuidlijn 2016

Op 14 april 2016 organiseerde de redactie een projectbezoek aan de metrostations in aanbouw van de nieuwe Metro Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Na een schriftelijk verslag eerder deze week nu ook een videoverslag. Jammer dat je het gemist hebt? Op 12 mei volgt een nieuw projectbezoek, ditmaal aan het Erasmus University College Rotterdam.

Verslag projectbezoek Noord/Zuidlijn 2016

In 2016 organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar de Noord/Zuidlijn. Ruim veertig architecten luisterden naar de plannen van Benthem Crouwel Architects en kregen alvast een rondleiding op de bouwplaats. Dit resulteerde in een middag met een interessante kijk in de keuken van een grootschalig project. Lees verder

Duizenden historische vondsten in kunstwerk Noord/Zuidlijn

Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn hebben archeologen ruim 700.000 objecten verzameld. Met een deel daarvan wordt nu een kunstinstallatie gebouwd voor Station Rokin. Lees meer

DvdA 2018: Amsterdam viert de Noord/Zuidlijn: Centraal Station

De Dag van de Architectuur 2018 vond plaats in het weekend van 1 juni. Met de DvdA willen de deelnemende architectuurcentra de liefde voor het vak bekend maken bij een groter publiek. Amsterdam ging een stapje verder, zij vierden drie zondagen in juni de oplevering van Noord/Zuidlijn:
Centraal Station
Metrostation Zuid
Amsterdam viert de noord/zuidlijn

Reageer op dit artikel