nieuws

Opening Leidsche Rijn Centrum Utrecht

Architectuur

Aanstaande woensdag, 16 mei, wordt in Utrecht het masterplan van Jo Coenen Architects & Urbanist en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten voor Leidsche Rijn Centrum in Utrecht opgeleverd.

Het nieuwe centrum, het tweede van Utrecht, is niet alleen bedoeld voor de inmiddels ruim 80 duizend inwoners van het nieuwe Stadsdeel, maar ook voor de bewoners van Utrecht. De panden in het centrum hebben verschillende vormen en kleuren gekregen waarmee de indruk wordt gewekt dat het project organisch is gegroeid.

Brusselplein, Leidsche Rijn Centrum

Brusselplein

Betrokken architecten

Het masterplan is van Jo Coenen.  Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten ontwierp de inrichting van de openbare ruimte. Liesbeth van der Pol van Dok Architecten, AWG Architecten, Prof. Hans Kollhoff Architekten, Geurst en Schulze, Cruz y Ortiz arquitectos Sevilla, De Zwarte Hond en RPHS+ werkten nauw samen aan een rijk en gevarieerd plan. Het gevarieerde beeld wordt bereikt doordat de architectenbureaus niet elk een blok uitwerkten, maar de blokken onderverdeelden in kleinere gebouwen. Elk bureau realiseert zo een aantal panden. De uniformiteit zit vooral in de materialisatie en bouwhoogtes. Op hoge plinten, vaak een onderscheidend materiaal, worden alle gevels opgetrokken in metselwerk. Soms rigide, soms speels, maar altijd met een herkenbare identiteit. De hoogwaardige publieke ruimte door Lodewijk Baljon landschapsarchitecten sluit aan op de bebouwing.

Lees ook: Masterplan Leidsche Rijn Centrum op shortlist ‘WAN’s Urban Challenge 2018′

Praagpromenade Leidsche Rijn Centrum Utrecht

Praagpromenade

Leien dakje

De ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum ging niet bepaald van een leien dakje. Nog midden in de crisis in 2014 was de vrees dat er voor leegstand werd gebouwd, zeker toen het toen nog machtige V&D had laten weten geen brood te zien in een vestiging in het nieuwe centrum. Maar nu, vier jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. Nagenoeg alle winkelruimtes zijn verhuurd en alle appartementen zijn verkocht – de vraag overtrof het aanbod.
Het centrum ligt bovendien niet in het hart van Leidsche Rijn, maar aan de rand van het stadsdeel, vlak bij de oude stad. ‘Die stadsbewoners moet je wel een goede reden geven om de brug over te gaan naar Leidsche Rijn Centrum. Het is goed dat er wel een grote bioscoop staat, maar helaas is de geplande schouwburg er niet gekomen. En voor de opgroeiende jeugd is er te weinig vertier’, zegt Xander Coolen, voormalig voorzitter van de Wijkraad op de website van de Volkskrant.

Ter gelegenheid van de oplevering van Leidsche Rijn Centrum organiseert architectuurcentrum aorta op diverse data de fietstocht 20 jaar | 20 gebouwen. De fietstochten maken deel uit van het jubileumprogramma 20 jaar Leidsche Rijn, 20 jaar Nieuwe Buren. Aanmelden en meer informatie


 

 

 

Reageer op dit artikel