nieuws

Roosegaarde’s Icoon Afsluitdijk opent op 17 november

Architectuur

De Afsluitdijk, de met de hand gebouwde dijk uit 1932, is een unieke plek in de wereld. Na 85 jaar intensief gebruik is het nu tijd voor een grootschalige renovatie. Ter gelegenheid hiervan is Studio Daan Roosegaarde gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Vanaf 17 november zijn de werken van Icoon Afsluitdijk, bestaande uit Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature, te zien.

Roosegaarde’s Icoon Afsluitdijk opent op 17 november
Lichtpoort Studio Roosegaarde

Het permanente ontwerp Lichtpoort, de nieuwe futuristische entree aan beide kanten van de dijk bestaat uit 60 monumentale heftorens uit 1932. De gebouwen ontworpen door architect Dirk Roosenburg, grootvader van architect Rem Koolhaas, zijn volledig gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. In het donker wordt de architectuur van de monumenten letterlijk uitgelicht door de koplampen van auto’s. Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s, die de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden, is er dus ook geen lichtvervuiling. Op deze manier krijgt de Afsluitdijk een nieuwe, cinematische entree.

Windvogel Afsluitdijk Daan Roosegaarde

Windvogel: Dit project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven op de Afsluitdijk. De vliegers van Windvogel kunnen elk wel 20 tot 100 kW stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 200 huishoudens. Met hun speciaal ontworpen lichtgevende lijnen zijn de vliegers een prachtig schouwspel in het donker. In het project wordt op de Afsluitdijk getest als concreet voorbeeld voor groene energie, en creëert een uniek beeld van verticale lijnen op de horizontale lijn van de Afsluitdijk.

Lees ook: Roosegaarde presenteert Icoon Afsluitdijk

Het project Glowing Nature toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling, geplaatst in een van de historische Kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met levend lichtgevend alg, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt.

Daan Roosegaarde Afsluitdijk

Glowing Nature

De ontwerpen Windvogel en Glowing Nature zijn vanaf 17 november tot 21 januari tussen 18.00 en 23.00 uur te zien. Op zaterdag 18 november is een speciale masterclass met Daan Roosegaarde op de dijk.

Alle ontwerpen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en na zonsondergang te bezichtigen op de Afsluitdijk. Glowing Nature en Windvogel zijn afhankelijk van de natuur, kijk daarom voor vertrek altijd op www.icoonafsluitdijk.nl voor actuele informatie. Tijdens de tentoonstelling is de film ’32 KM’ van Felix Kops te zien over het ontstaan van Roosegaarde’s Icoon Afsluitdijk in het Icoon Paviljoen bij Den Oever.

Masterclass zaterdag 18 november

Op zaterdag 18 november is er van 17.00 uur tot 18.30 uur een speciaal openingsprogramma in het Icoon Paviljoen met een masterclass van o.a. Daan Roosegaarde. Deze avond is – net als alle andere activiteiten – gratis voor iedereen. Aanmelden vooraf is wel noodzakelijk in verband met de beschikbare plekken. Kijk hiervoor op www.icoonafsluitdijk.nl..

 

Reageer op dit artikel