nieuws

ARC17 Meubel Award naar HUBB door Mecanoo en Gispen

Architectuur

Mecanoo wint de ARC17 Meubel Award voor de HUBB. De jury, onder leiding van Diederik Fokkema, prijst de manier waarop het ontwerp inspeelt op een flexibel ruimtegebruik. Daarmee beantwoordt het meubel met een simpel systeem aan de behoeften van gebruikers in de veranderende werkomgeving.

‘Vanuit de ervaring met onze gebouwen merkten we dat er binnen die gebouwen nog heel veel ruimte is om verder te ontwerpen en betere omgevingen te maken’, zo zegt Arne Lijbers van Mecanoo tijdens de uitreiking van de ARC17 Meubel Award.

Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

Links Diederik Fokkema (juryvoorzitter ARC17 Meubel Award), rechts Arne Lijbers van Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

Links Diederik Fokkema (juryvoorzitter ARC17 Meubel Award), rechts Arne Lijbers van Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

De HUBB door Mecanoo en Gispen is een inrichtingsconcept voor het onderwijs. Het systeem bestaat uit een serie bouwstenen om een bestaande ruimte in verschillende zones in te richten. De indeling is eenvoudig aan te passen door de elementen anders te combineren. Op deze manier faciliteert het meubel verschillende manieren van onderwijs binnen de bestaande structuren van een gebouw.

 

Flexibiliteit in de veranderende werkomgeving

De HUBB van Mecanoo en Gispen demonstreert hoe een basiselement is te gebruiken om een diversiteit aan type werkplekken te creëren. De jury waardeert de vele mogelijkheden van het modulaire systeem. Daarmee beantwoordt het ontwerp aan een actuele vraag vanuit de markt.

HUBB door Mecanoo. Foto: Mecanoo architecten
HUBB door Mecanoo. Foto: Mecanoo architecten

Voor de ARC17 Meubel Award ontving de redactie van de Architect 26 inzendingen. De jury heeft bij deze inzendingen gezocht naar innovatieve ontwerpen die inspelen op de veranderende manier van werken. Na haar overleg nomineerde de jury drie ontwerpen: PLANKSTAAL door MIRA, HUBB door Mecanoo en Gispen en collegezaalstoel Campus door Studio Leon Thier Architectuur/Interieur.

Uiteindelijk reikt de jury de ARC17 Meubel Award uit aan de HUBB. Zij prijst de manier waarop het idee op een systematische manier is uitgewerkt tot een industrieel uitvoerbaar meubel. De HUBB toont aan dat ontwerper en fabrikant elkaar kunnen versterken om samen tot nieuwe oplossingen te komen.

De jury voor de ARC17 Meubel Award bestaat dit jaar uit Diederik Fokkema (voorzitter, Fokkema & Partners Architecten), Arjen Ribbens (NRC Handelsblad), Lex Pott (Lex Pott), Ramon Beijen (CBRE) en Marieke Giele (secretaris, de Architect).

De ARC17 Meubel Award maakt deel uit van de ARC17 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Voorts worden de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC17 Meubel Award is een initiatief van Rohde&Grahl, Oniro en de Architect.

Download hier de whitepaper over de ARC17 Meubel Award met daarin het juryrapport, de nominaties en de winnaar

Lees ook

Reageer op dit artikel