nieuws

Kees Christiaanse ontvangt ARC17 Oeuvre Award

Architectuur

Kees Christiaanse (KCAP) wordt dit jaar onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Hij krijgt hem voor zijn werk, zijn eigenzinnige visie op de stad en zijn manier van werken die volstrekt uniek is. De jury onder leiding van Patrick van der Klooster bekroont een groot en invloedrijk architect en stedebouwkundige.

Kees zei bij de overhandiging van de prijs ‘Ik ben erg erkentelijk dat niet een architect is uitgekozen voor de ARC17 Oeuvre Award maar een stroom activiteiten die ik met een groep voor elkaar krijg, naast stedebouw en architectuur zijn dat onder meer het onderwijs en debat.’

Kees Christiaanse is onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Foto: Elvins Fotografie

Kees Christiaanse in onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Foto: Elvins Fotografie

Kees Christiaanse werkt aan een breed oeuvre dat blijk geeft van een grondige kennis van de stad. Hij speelt een vooraanstaande rol in de Europese discussie over de rol van stedelijke centra. Projecten als Hafencity in Hamburg, Wijnhaveneiland in Rotterdam en het stationsgebied van Zürich zijn voorlopers.

‘Ik kan KCAP het best vergelijken met een stad waarvan ik de burgemeester met ervaring ben, die stad bestaat uit verschillende wijken en actoren. Ik en mijn partners sturen maar we laten ook ruimte. Wij zijn geïnteresseerd in het maken van voorstellen waarvan we denken dat zen maatschappelijke impact kunnen hebben.’

Wijnhaveneiland ligt tussen de Rotterdamse binnenstad en de Maas en wordt vanaf 1996 getransformeerd tot een levendig stadsdeel op basis van een dynamisch model dat hoogbouw toestaat op basis van de perceelgrootte. Bebouwingsregels zorgen voor een evenwicht tussen nieuwe en bestaande bebouwing, uitzicht en bezonning. Beeld Ossip van Duivenbode

Wijnhaveneiland in Rotterdam Foto Ossip van Duivenbode

Vakmanschap in complexe stedelijke situaties

Patrick van de Klooster: “Anders dan de meeste architecten en stedebouwkundigen, weet Christiaanse de complexiteit van de opgave goed te doorgronden. Hij paart deze vaardigheid aan een groot strategisch inzicht. Uit het vermogen te pendelen tussen verschillende niveaus en de mensen die op deze niveaus werkzaam zijn, blijkt zijn meesterschap.”

“Kees Christiaanse erkent de kwaliteiten van de negentiende-eeuwse stad. Hij vernieuwt deze waar mogelijk, maar omarmt de continuïteit waar nodig. Op deze manier weet hij de bestaande stad te verzoenen met het gewenste hedendaagse comfort. Op de veranderingen in ruimtelijke ordening, met andere manieren van werken en een verschuiving van industrie naar dienstverlening, komt Christiaanse met boeiende antwoorden.”

Meer weten over de prijs? Download dan hier de whitepaper.

De Oeuvre Award voor Kees Christiaanse is volgens de jury mede te beschouwen als een prijs voor het bureau KCAP dat hij in 1989 heeft opgericht. Christiaanse heeft een team om zich heen verzameld dat zijn opvattingen op consistente wijze uitvoert. Geheel in lijn met de bedoelingen van de ‘founding father’ werkt het bureau als verbinder en ontleent het gezag aan pure professionaliteit.

Lees hier het juryrapport

Holzhafen in Hamburg Foto H.G.Esch

ARC17 Oeuvre Award

De ARC17 Oeuvre Award wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage levert aan de verbetering van de gebouwde omgeving. De jury van dit jaar bestaat uit Patrick van de Klooster (AIR, voorzitter), Wienke Bodewes (Amvest), Ninke Happel (HCVA) en Harm Tilman (de Architect, secretaris). Eerdere winnaars van de ARC Oeuvre Award zijn Office Winhov, Michael van Gessel, Riek Bakker, Thomas Rau en Maarten Kloos.

Lees ook het interview met Kees Christiaanse – premium

ARC17 Awards

Kees Christiaanse krijgt op 30 november 2017 de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt. Tijdens een feestelijke avond in De Kauwgomballenfabriek te Amsterdam worden ook de winnaars van zes andere categorieën in de ARC17 Awards bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.arc-awards.nl

 

Meer over Kees Christiaanse

 

Reageer op dit artikel