nieuws

Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars van de Archiprix 2017

Architectuur

Laura Strähle en Ellen Rouwendal zijn met hun ‘Design & Build: From Landscape to Roofscape’de winnaars van de Archiprix 2017. De jury selecteerden hun afstudeerproject als beste van de 26 projecten van de ontwerpopleidingen in Nederland. Drie projecten kregen een eervolle vermelding.

Laura Strähle en Ellen Rouwendal  winnaars van de  Archiprix 2017

Eerste prijs

Design & Build: From Landscape to Roofscape, ontworpen door Laura Strähle en Ellen Rouwendal, TU Delft (architectuur)
Met de ambitie om positieve ontwikkelingen in gang te zetten in arme gebieden worden kleinschalige interventies ontworpen en uiteindelijk ook gebouwd in Okana in Kenia. Het uitgekiende ontwerp bestaat uit een zelfdragende dakstructuur die op vele manieren geclusterd en ingevuld kan worden. De architectuur ademt een aangename sfeer. Het gedegen onderzoek sluit overtuigend aan op het ontwerp. Het plan is tegelijkertijd spectaculair, relevant en bescheiden. Het bewijst dat met dienende architectuur een groot verschil gemaakt kan worden, de ontwerpsters slagen daarmee op overtuigende wijze in het realiseren van hun ambitie.

Eervolle vermeldingen

Archiprix 2017: Eervolle vermelding, A home for the displaced, Anneloes de Koff

Archiprix 2017: Eervolle vermelding, A home for the displaced, Anneloes de Koff

A home for the displaced, ontworpen door: Anneloes de Koff, TU Delft (architectuur)
Het plan kent een integrale aanpak van gebruikersonderzoek tot en met de detaillering en het energieconcept. Het ontwerp voorziet in een modulair bouwsysteem dat wordt ingezet voor de huisvesting van asielzoekers in de Van Gendthallen in Amsterdam. Het systeem levert een relevante bijdrage aan de oplossing van het actuele vraagstuk. De inrichting van de hallen is zodanig ontworpen dat een gevarieerde, levendige gemeenschap ontstaat voor verschillende groepen asielzoekers.

Archiprix 2017: eervolle vermelding: Hommage au Borinage door Giel Sengers

Hommage au Borinage door Giel Sengers, eervolle vermelding Archiprix 2017

Hommage au Borinage, ontworpen door: Giel Sengers, AvB Arnhem (architectuur)
In een persoonlijke zoektocht ontwikkelt de ontwerper een schuilplaats voor langeafstandswandelaars in een van de 1100 terrils (bergen van mijnafval) langs de 220 kilometer lange wandelroute door de Borinage in België. De sfeer van de mijn en de grimmigheid van de streek is voelbaar gemaakt in het onderkomen. Het mysterie van het landschap is goed getroffen.

Archiprix 2017 Eervolle vermelding Ivalo River Sandbanks door Laura Langridge

Archiprix 2017: Eervolle vermelding Ivalo River Sandbanks door Laura Langridge

Ivalo River Sandbanks, ontworpen door: Laura Langridge, TU Delft (architectuur)
Het afstudeerplan presenteert een drietal gebouwen in de uiterwaarden van de Ivalo-rivier in het noorden van Finland. Het ontwerp concentreert zich op het maken van gebouwen in relatie tot de natuur, waar wandelaars tijdelijk kunnen verblijven. Die architectonische opgave wordt prachtig uitgewerkt, met passend gebruik van robuuste materialen.

De jury
De jury bestond dit jaar uit: Andy van den Dobbelsteen (Hoogleraar Climate Design & Sustainability), Karen de Groot (landschapsarchitect / partner Van Paridon x de Groot), Frank Havermans (eigenaar Studio Frank Havermans), Caro van de Venne (architect / partner BARCODE Architects) en Daan Zandbelt (stedenbouwer / rijksadviseur / partner DeZwarteHond.). De secretaris van de jury is Henk van der Veen (Archiprix).

Archiprix
De Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen en sturen die naar Archiprix. Het aantal in te sturen projecten is afhankelijk van de grootte van de opleiding. Archiprix organiseert een Nederlandse en een internationale variant. Hiermee worden de meest getalenteerde ontwerpers op nationaal en mondiaal niveau en hun afstudeerprojecten gepresenteert aan een breed publik. De Stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Alle 26 afstudeerprojecten zijn te vinden op de website archiprix.nl

Lees de interviews met Archiprix kandidaten

Reageer op dit artikel