nieuws

Stirling Prize 2016 naar Caruso St. John

Architectuur

Caruso St. John heeft de prestigieuze RIBA Stirling Prize 2016 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor Newport Street Gallery. De Stirling Prize, mede mogelijk gemaakt door Almacantar wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste nieuwe gebouw van het Verenigd Koninkrijk.

Stirling Prize 2016 naar Caruso St. John

Newport Street Gallery betreft de transformatie van een aan het spoor gelegen straat in Vauxhall in het  zuiden van Londen in een vrij toegankelijke galerie met kunst uit de prive-collectie van Damian Hirst.. Voor de galerie zijn drie Victoriaanse industriële gebouwen, voorheen de timmerwerkplaats en schilderatelier voor de West End theaters, gerenoveerd. De gebouwen worden nu aan beide zijden geflankeerd door een nieuwe uitbreiding met een opvallend sheddak.

NewPort Street gallery door Caruso St. John Architects Stirling Prize 2016 

De nieuwe toevoegingen hebben een speciaal gecreëerde hardrode baksteenafwerking waarmee wordt verwezen naar de oorspronkelijke stenen gebouwen. Een enorm LED-paneel op de gevel aan het spoor nodigt passerende treinpendelaars uit de galerie te bezoeken. De begane grond en de bovenste verdiepingen binnen de gekoppelde vijf gebouwen zijn met nieuwe wenteltrappen met elkaar verbonden en zorgen voor flexibele ruimtes waarin alles (van groot tot klein) geexposeerd kan worden.

Bekijk hier de genomineerden van de Stirling Prize 2016

 House of Trace - Stephen Lawrence Prize 2016 House of Trace door Tsuruta Architects. Foto: Tim Croker

Stephen Lawrence Prize 2016

De Stephen Lawrence Prize 2016 ging naar House of Trace van Tsuruta Architects. Deze prijs wordt gefinancierd door de Marco Goldschmied Foundation, opgericht ter nagedachtenis van de tiener die op weg was een architect te worden voordat hij in 1993 werd vermoord. De prijs is bedoeld voor een project dat met een klein budget (minder dan 1 miljoen euro) wordt gerealiseerd in de hoop architecten te stimuleren voor een project te kiezen met een kleiner bestedingsbudget.
Bekijk de genomineerden

Gloucester Services wint RIBA Client of the Year 2016
Gloucester Services, ontwerp Glenn Howells Architects. Foto Paul Miller

 

RIBA Client of the Year 2016

De RIBA Client of the Year Award, gesponsord door de Bloxham Charitable Trust, is een eerbetoon aan de belangrijke rol die een goede klant speelt in het creëren van mooie architectuur. De onderscheiding werd uitgereikt aan Westmorland ltd met snelwegrestaurant Gloucester Services, een ontwerp van Glenn Howells Architects.
Bekijk de genomineerden

 

 

Reageer op dit artikel