nieuws

Busstation Schiphol Noord bekroond met ARC15 Innovatie Award

Architectuur

Het project Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann is winnaar van de ARC15 Innovatie Award. Ze liet hiermee beide andere nominaties van het Wikkelhuis en de Afsluitdijk achter zich. De jury roemde in het winnende plan de manier van herbestemmen, door de architect omschreven als ´ontwerpen door niet-ontwerpen´. De ARC15 Innovatieprijs is dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. Juryvoorzitter Gerben van Dijk overhandigde de prijs tijdens het ARC15 Award feest in het energie te Dordrecht.

De ARC15 Innovatie Award wil veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming. Doel van de prijs is het versterken van het draagvlak onder innovatie en het stimuleren van experiment en vernieuwing.

Ambitieus project

De jury rept van een ambitieus project dat de oorspronkelijke constructie op een nieuwe plek een derde leven geeft. Tegelijkertijd prijst de jury de eenvoud waarmee het hergebruik van de spanten is uitgevoerd. Ook het zelf voorzienende karakter van het busstation spreekt toto de verbeelding. De zonnepanelen leveren de energie die nodig is voor de verlichting. De jury looft ten slotte dat door het hergebruik dit culturele erfgoed een extra waarde heeft gekregen.

Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann bekroond met ARC15 Innovatie Award

Oorspronkelijke architect

Juryvoorzitter Gerben van Dijk ging in op de bijzondere vorm van hergebruik door de winnaar. Volgens Van Dijk is dit hergebruik vrij van tijd, plaats en functie. De winnaar kon vooral winnen omdat iemand voor hem iets uitdacht dat zo krachtig is dat het nu opnieuw beschikbaar is voor een andere functie. Eigenlijk zou de oorspronkelijke architect in de prijs moeten delen, aldus van Dijk.

Vernieuwend en haalbaar

De jury heeft gezocht naar innovaties die vernieuwend én haalbaar zijn. Bovendien moesten ze relevant zijn voor transformatie en herbestemming. De jury was niet op zoek geweest naar het mooiste transformatieproject, aldus Van Dijk. Verder was hem de grote variatie onder de inzendingen opgevallen, van software tot reeds uitgevoerde projecten en van productontwikkeling tot tekentafelstudies. Dat maakt de beoordeling voor de jury uitdagend.

Meer in het vat

Volgens Van Dijk kunnen sommige innovaties die nu niet genomineerd zijn, later best nog eens worden ingediend. Het palet aan inzendingen maakt zichtbaar dat in de Nederlandse architectuur experiment en ontwikkeling niet worden geschuwd. De jury vermoedt dan ook dat er nog veel meer in het vat zit.

Jury Innovatie

De jury van ARC15 Innovatie Award bestaat uit Gerben van Dijk (voorzitter, H-team), Saskia Simon (OMA), Robert Winkel (Mei architecten), Onno Dwars (VolkerWessels) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel