nieuws

ARC15 Awards uitgereikt in Dordrecht

Architectuur

Tijdens een feestelijk galadiner werden afgelopen donderdag in het Energiehuis in Dordrecht de ARC15 Awards uitgereikt. De zes prijzen bekronen werken in de categorieën Oeuvre, Innovatie, Meubel, Detail, Interieur en Architectuur. Hiermee vieren zij de beste ontwerpen van stoel tot stad van het afgelopen jaar.

Door Marieke Giele

Wethouder Piet Sleeking heette de genodigden aan het begin van de ARC15 Awards Uitreiking welkom in Dordrecht. Vervolgens verwelkomde Harm Tilman mede namens de partners genodigden, deelnemers, genomineerden en juryleden. Het Energiehuis is een oude elektriciteitscentrale die door TenBrasWestinga is getransformeerd tot een Huis voor de Podiumkunsten. Voor het diner was één van de oude hallen omgetoverd tot een feestzaal in Felliaanse sfeer.
Tineke Blok en Michael van Gessel

Michael van Gessel

Als eerste reikt Anne van der Zwaag de ARC15 Oeuvre Award uit aan landschapsarchitect Michael van Gessel. Ze vertelt hoe Van Gessel al sinds haar geboorte in 1978 een grote invloed heeft op de omgeving: “Iedereen loopt door het Westerpark en het Singelpark. En Michael was daar!” Van Gessel is iemand die het ontwerpen niet alleen doet en juist daarom wordt hij zo gewaardeerd in het vak.

Tineke Blok, al meer dan veertig jaar de steun en toeverlaat van Michael van Gessel, spreekt namens hem een dankwoord uit aan de jury. Zij haalt daarbij de titel van zijn boek aan – Onzichtbaar Werk – die aangeeft dat een project pas echt geslaagd is als niemand ziet dat er een landschapsarchitect aan heeft gewerkt. “Dat de jury dit heeft ontdekt, zegt iets over de kwaliteiten van de jury,” grapt Blok.

Busstation_Schiphol_Noord
Winnaars van de ARC15 Innovatie Award

Innovatie Meubel

Juryvoorzitter van de ARC15 Innovatie Award, Gerben van Dijk, benadrukt dat innovatie niet zonder geheugen kan. Als je goed kijkt zijn veel dingen al eerder bedacht, dus het is belangrijk om altijd naar het verleden terug te blikken. Volgens hem is de winnaar Claessens Erdmann hier voor het Busstation Schiphol Noord goed in geslaagd met een ultieme vorm van hergebruik van een oude vliegtuighangar: “We hebben zelfs overwogen om de architect van vroeger mede te nomineren.”
Eric Voerknecht van manpaard

Robert Bronwasser rijkt vervolgens de ARC15 Meubel Award uit aan manpaard met de coworker, een tafel die inspeelt op het flexwerken. “De tafel nodigt in zijn eenvoud uit tot aanschuiven en is bereikbaar voor een hele grote groep mensen. Doordat je het meubel kan personaliseren, wordt deze ook daadwerkelijk teruggegeven aan de gebruiker,” aldus Bronwasser.

Vlowateringbrug_Next_Winnaar_ARC15 Detail_Award
De Vlotwateringbrug van NEXT architect

Detail Interieur

Ronald Scheurholts legt uit dat de jury van de ARC15 Detail Award vooral heeft gekeken naar hoe het kleinste detail aansluit bij het grotere geheel. Het bijzondere detail moet daarbij een meerwaarde hebben in het concept van het gebouw. Hiervoor zijn ze uitgekomen bij de Vlotwateringbrug van NEXT architects. Volgens Scheurholts is het te prijzen “dat in de brug ruimte is gemaakt voor vleermuizen. Dat zegt ook iets over de ambitie over hoe we in Nederland met onze ruimte willen omgaan.”

Auping_Winnaar_ARC15_Interieur
Odette Ex ontvangt de ARC15 Interieur Award

Juryvoorzitter van de ARC15 Interieur Award, Diederik Fokkema, rijkt vervolgens de prijs uit aan Odette Ex voor het hoofdkantoor van Koninklijke Auping in Deventer. Hij complimenteert de manier waarop Ex erin is geslaagd een bijzondere brug tussen mensen te creëren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijfsrestaurant in de fabriek het kloppende hart is geworden van het hele bedrijf, de plek waar letterlijk iedereen samenkomt.

TR Residence_Vincent_van_Duysen_Winnaar ARC15 Architectuur
TR Residence van Vincent van Duysen is onderscheiden met de ARC15 Architectuur Award

Architectuur

Als laatste reikt Kees Kaan de ARC15 Architectuur Award uit aan Vincent van Duysen voor zijn TR Residence. Kaan vertelt hoe de jury op zoek is gegaan naar projecten die niet zomaar een oplossing, maar echt een ontdekking zijn. Hij benadrukt dat hij van te voren niet had gedacht dat een woonhuis de prijs zou winnen, maar het bezoek in Knokke veranderde dit. “Vincent van Duysen is erin geslaagd een woning neer te zetten met een overweldigende vanzelfsprekendheid. Alles klopte gewoon,” aldus de juryvoorzitter.

Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, sluit de feestelijke avond af. Hij benadrukt dat de winnaars en genomineerden er met oprechtheid in zijn geslaagd om iets wezenlijks teweeg te brengen in het vak. Op deze manier hebben ze hele mooie dingen kunnen neerzetten en gaat architectuur weer doen waar ze goed in is: “Lang leve de architectuur.”

 

Reageer op dit artikel