nieuws

Regen bufferen op solardak

Architectuur

Zorgplein Sanoforum in Brunssum wordt momenteel voorzien van een dak dat veel water kan bufferen en tegelijk energie opwekt. Het dak is speciaal ontwikkeld om wateroverlast op de naastgelegen begraafplaats te voorkomen.

Regen bufferen op solardak

Het Amersfoortse bedrijf Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing heeft het nieuwe dak ontwikkeld. “Het begon allemaal met een berichtje via Linkedin dat de opdrachtgever graag wat extra water wou bufferen in het groendak omdat al het water van het terrein afgevoerd moest worden door een rioolbuis die dwars door een naastgelegen begraafplaats loopt”, vertelt directeur Henk Vlijm van Optigroen. “Het resultaat is een nieuw type dak dat we aanleggen in een bouwteam met dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk.”

 

Eerste fase 

In opdracht van de combinatie aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten leggen de hoveniers van Jonkers Daktuinen uit Venlo het 4000 m2 grote dak wordt vol met retentieboxen. Deze 7,5 cm hoge kratten kunnen zo veel water bufferen dat het omliggende terrein bij piekbuien geen overtollig water te verwerken krijgt. Het water wordt vertraagd afgevoerd door ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren. Deze standpijpjes met gaatjes zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt. De regen overige regen wordt tijdelijk vastgehouden in de retentieboxen.

Vlijm: “Onder het groendak bufferen we 64 liter per m2 en erin ongeveer 30 liter. Dat is 94 liter per m2 , en in totaal 376.000 liter!. Een normaal groendak buffert tussen de 18 en 25 liter per m2.”

 

Retentiekratten onder het groendak 

Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards die worden geballast met een groendak systeem. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten bovenop de retentiekratten het beter doen en meer water verdampen. En daardoor geven de zonnepanelen weer een betere opbrengst.

 

Standerds voor de zonnepanelen 

Het nieuwe bouwen    

Het gehele project is door de diverse bouwteampartners in 3D-BIM structuur ontworpen en uitgewerkt en heeft BREEAM Very Good behaald. Architect AMA Group uit Maastricht tekende het gebouw volgens de Trias Energetica. De bouwplaats is aangemeld bij ‘Bewuste Bouwers’ en men werkt in de uitvoering volgens de LEAN filosofie. Al met al maatregelen en werkwijzen die in de toekomst naar verwachting standaard gaan worden bij ieder project.

De oplevering is dit najaar.  

 

Reageer op dit artikel