nieuws

Design van de Week – Levensboom in Amsterdam

Architectuur

Geen stoel, tafel of fiets als Design van de Week maar een boom. Geen traditionele, maar een echte levensboom. Het ontwerp van architect en kunstenaar Angie Abbink is ‘gegroeid’ op het Ontmoetingseiland van de Gijsbrecht van Aemstelpark te Amsterdam.

Design van de Week – Levensboom in Amsterdam

De Levensboom biedt onderdak aan evenementen in het park en leent zich, door de bijzondere constructie van Angie Abbink,  voor allerlei toepassingen. Door de centrale stam staat ze vrij in de ruimte en overdekt ze met 13 takken een podium van 13 meter doorsnede. De takken zijn voorzien van 1783 gaten waar doeken, exposities, verlichting of hangmatten aan opgehangen kunnen worden.

Levensboom door Angie Abbink

Levensboom door Angie Abbink

De vele gaten in de constructie maken het kunstwerk letterlijk en figuurlijk ‘licht’. Het ontwerp is geïnspireerd op de grillige schaduwpatronen van de omringende bomen, die in een strakke raster van 13 vlakken van 13×13 stoeptegels passen. Zelfs de monumentale bankjes van Aldo van Eyck op het plein zijn afgestemd op de rigide patroon van stoeptegels.

Levensboom door Angie Abbink

Levensboom door Angie Abbink

De Levensboom is volledig opgebouwd uit priemgetallen en breekt met de rationaliteit van het plein door haar eigen spel van schaduw en licht. Dit kunstmatige bladerdek wordt verder aangevuld door De Jaarringen die op het glazen dak te vinden zijn, een apart kunstproject die eveneens door Angie Abbink ontworpen werd en door het Amsterdamse Fonds voor Kunst mogelijk is gemaakt.

Levensboom door Angie Abbink

Levensboom door Angie Abbink

Het 2 kilometer lange Gijsbrecht van Aemstelpark is in 1958 ontworpen door landschapsarchitect Wim de Boer als verbinding tussen het Amstelpark en Amsterdamse bos en is genomineerd als monument door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het centraal gelegen Ontmoetingseiland is op de route naar het winkelcentrum Gelderlandplein strategisch gelegen als pauze moment in het park maar heeft tot op heden met name als oversteekplaats gefunctioneerd voor fietsers en voetgangers. Op verzoek van de buurtbewoners is op deze plek het bestaande podium overkapt zodat er het hele jaar door op verschillende manieren een échte ontmoetingsplek zou ontstaan.

Reageer op dit artikel