nieuws

Twents kantoor innovatief toonbeeld duurzaam beton

Architectuur

Schröder Vastgoed en het MVO Netwerk Beton gaan samenwerken om bij de nieuwbouw van een kantoorgebouw in Twente duurzaam beton toe te passen. Beton is verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De uitstoot kan fors omlaag met baanbrekende technologieën die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld.

Twents kantoor innovatief toonbeeld duurzaam beton

“Eerder al hebben wij duurzame kantoorgebouwen neergezet in Almelo, Doetinchem, Enschede en op Aruba. Dit project gaat echter nog een stap verder”, zegt Gerard Schröder van Schröder Vastgoed. “Naast innovaties op het gebied van klimaattechniek, WKO-systemen en gezondheid, werken wij met meerdere innovaties in duurzaam beton. Het gaat dan om toepassing van innovatief cement zoals geopolymeren en terugname van de vloerplaten aan het einde van de levensduur. Ook schrijven wij het gebruik van keurmerken voor zoals Beton Bewust (CSC).”

Goedkoper dan zonnepanelen 

Stefan van Uffelen, coördinator van het MVO Netwerk Beton: “Wij gaan het bedrijf ondersteunen bij de belemmeringen die zij in dit project ongetwijfeld tegen zullen komen. De vastgoed en infrawereld zijn vrij risicomijdend en behoudend. Niet verwonderlijk, want niemand wil dat er problemen of gevaren in constructies ontstaan. Maar het is ook een gemiste kans. De CO2-reductie bij ‘groen’ beton, kan namelijk tegen aanzienlijk lagere kosten bereikt worden dan bij bekende maatregelen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s.”

10 voorbeeldtrajecten in 2015

In 2015 wil het MVO Netwerk Beton met in totaal tien opdrachtgevers voorbeeldtrajecten realiseren. 

 

Reageer op dit artikel