nieuws

Transformatieplein 2015 – Geld voor transformatie naar wonen beschikbaar

Architectuur

De school in het Rotterdamse Liskwartier staat in de etalage. Het gebouwencomplex aan de Koningsveldestraat dateert van 1912 en moet een nieuwe bestemming krijgen.

Transformatieplein 2015 – Geld voor transformatie naar wonen beschikbaar

Door Mario Silvester

Een gure wind waait door het Liskwartier. Een paar giechelende meisjes buiten beschouwing gelaten ligt het schoolplein aan de Koningsveldestraat er verlaten bij. 

Transformatieplein Liskwartier Rotterdam

Toch moet het hier ooit een drukte van jewelste zijn geweest. Het immense schoolgebouw was onder meer in gebruik als School voor Vrouwenarbeid en herbergde later honderden scholieren van het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs.

Transformatieplein Liskwartier Rotterdam

De school verrees in 1912 naar een ontwerp van architect Johannes Bernardus van Loghem. Hij was een bouwmeester die zijn sporen in de Nederlandse architectuur heeft nagelaten. Van Loghem ontwierp onder meer villa´s, stadswoningen en zelfs transformatorhuisjes. Zijn voornaamste bekendheid dankt hij echter aan zijn bemoeienis met sociale woningbouw. Hij was nauw betrokken bij het ontwerp van Betondorp in Amsterdam. In het schoolcomplex in het Liskwartier is iets te herkennen van de strakke en zakelijke stijl waarin Betondorp werd opgetrokken. Het schoolgebouw oogt robuust. Uiterlijk vertoon, zoals barokke gevelornamenten, zijn nadrukkelijk afwezig. Het is een ruim opgezet functioneel gebouw met voor de deur een fors schoolplein waaraan in later jaren wat speelvoorzieningen zijn toegevoegd. Het Liskwartier waarin het schoolgebouw ligt, is een wijk met uiteenlopende straten en woningtypen. In het gebied zijn onder meer de Hofbogen te vinden, een treinviaduct dat dateert van 1907. Het was destijds bedoeld voor de eerste elektrisch aangedreven trein die in Nederland reed. Naast dit historische bouwwerk staan in de wijk uiteenlopende woningtypen van zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

Transformatieplein Liskwartier Rotterdam

Temidden daarvan bevindt zich Van Loghem´s schoolgebouw. “De school is gelegen in een gebied waar extra geld beschikbaar is voor realisatie van woningen voor kansrijke gezinnen in de binnenstad”, laat de gemeente Rotterdam weten. Het complex bestaat uit drie verdiepingen. De begane grond heeft een oppervlakte van 746 vierkante meter. De gemeente Rotterdam, die eigenaar is van het gebouw, tekent daarbij aan dat de netto vloeroppervlakte op de begane grond 522 vierkante meter is. De daarboven gelegen etages meten elk 655 vierkante meter. Onder het gebouw bevindt zich een kelder met een oppervlakte van 100 vierkante meter.

 Transformatieplein Liskwartier Rotterdam

Inmiddels wordt de school al vijf jaar niet meer als zodanig gebruikt. Over de nieuwe bestemming die het gebouw moet krijgen, is vooralsnog niet alles duidelijk. De gemeente zegt open te staan voor ideeën. De actuele bestemming is gericht op maatschappelijke doeleinden en onderwijs. De gemeente laat weten dat bij het vinden van een nieuwe bestemming rekening moet worden gehouden met het huidige beleid en met marktprincipes. Over de verkoopprijs zijn in verband met lopende taxaties zijn nog geen details bekend.

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 t/m 4 juni houden houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Tot 18 mei kunnen architecten bijvoorbeeld transformatievoorstellen pitchen voor diverse projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. De komende weken presenteren we op deze plek alle acht deelnemende projecten. De complete Transformatieplein-projectlijst is te vinden op www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

Actie abonnement de Architect

 

 

Reageer op dit artikel