nieuws

Winnaars Red Square Tolerance Pavilion bekend

Architectuur

Drie teams uit Italië, Noorwegen en Frankrijk zijn benoemd tot winnaars in de Red Square Tolerance Competition. Er kwamen meer dan 120 inzendingen voor een tijdelijk paviljoen op het Rode Plein in Moskou binnen. De jury looft de winnaars om de concepten, originaliteit en presentaties, maar bovenal om de politieke en sociale invloed van het ontwerp.

Winnaars Red Square Tolerance Pavilion bekend

 

Rondom het thema ‘Ontwerpen voor tolerantie’ organiseert het HMMD de Red Square Tolerance Competition. Aan de deelnemers wordt gevraagd om een visie te vormen op het thema en dit te verwerken in een tijdelijk paviljoen op het Rode Plein. Een historische locatie, vanwege de rijke geschiedenis en het aangrenzende Kremlin.

Space In[g] Walls
De eerste prijs gaat naar vier jonge alumni van de Politecnico di Milano: Kiana Jalali, Marco Merigo, Matteo Pagani en Alessandro Vitale. Zij ontwikkelden een simpel, maar zeer sterk concept. In hun ontwerp verplaatsen zij de locatie van het paviljoen van het midden van het Rode Plein naar de zijkant, tegen de wand van het Kremlin aan.

 

Tegen deze rode bakstenen wand plaatsen zij een witte façade, zodat tussen de twee wanden een paviljoen ontstaat. Bezoekers worden hier gedwongen stil te staan bij het donkere verleden dat achter de rode bakstenen schuilgaat. Tegelijkertijd vraagt de contrasterende witte wand hen na te denken over een tolerante toekomst van vrede, hoop en vergeving.

The Red Prism
Ida Sandvik en Mesi Koponen, beiden werkzaam bij DBC AS in Oslo, wonnen de tweede prijs. Zij positioneren het paviljoen midden op het Rode Plein, zodat het over de volle breedte van het plein loopt. Op deze manier lopen alle mensen die het plein oversteken tegen het paviljoen aan. Daarmee vormt het tegelijkertijd een metaforische blokkades tegen de militaire routes over het plein.

 

Dankzij de verschillende lagen van gekleurd glas, veranderen de voorbijgangers in vage silhouetten. Op een poëtische wijze krijgen bezoekers op deze manier inzicht in de manier waarop we vooroordelen vormen over elkaar. Immers, zolang we geen duidelijk beeld van elkaar kunnen vormen, is iedereen gelijk.

The Bending Galleries
De derde prijs gaat naar Nicolas Souchko, alumnus van de ENSAL architecture school, uit Frankrijk. Hij verbeeldt het idee om verschillende groepen van minderheden ineen te draaien en uiteindelijk samen te laten komen in één gemeenschappelijke ruimte. In de architectuur komt dit concept op een mooie manier tot zijn recht.

 

Het paviljoen lijkt metaforisch te verwijzen naar een bloem met doorzichtige bloemblaadjes. Op deze manier krijgt het gebouw een luchtige uitstraling, die afsteekt tegen de monolithische rode muur van het Kremlin. Daarmee staat de materialiteit van het paviljoen in contrast met die van de rest van het plein.

Actie abonnement de Architect

Op welke manier denkt u dat de architectuur een bijdrage kan leveren aan meer tolerantie?

Reageer op dit artikel