nieuws

Het meest gelezen nieuws van 2014

Architectuur

Rotterdam was het afgelopen jaar DE stad van Nederland. Naast de oplevering van gezichtsbepalende projecten zoals het Centraal Station, De Rotterdam en De Markthal werd ook de heropening van het Oostelijk Zwembad gevierd. De laatste twee projecten staan dan ook allebei in de Top Tien van Meest gelezen nieuws in 2014, net zoals de sloop van het ‘lelijkste gebouw van Rotterdam’. Maar ging het dan alleen maar over Rotterdam? Lees in onderstaand overzicht waar de interesse van onze lezers naar toe ging het afgelopen jaar.

Het meest gelezen nieuws van 2014

Nieuwsjaaroverzicht 2014

Markthal opening - meest gelezen nieuws 2014

1. Opening Markthal Rotterdam

Na tien jaar van plannen maken en bouwen is dit najaar de Markthal in Rotterdam geopend door koningin Maxima. Het ontwerp van MVRDV is de eerste overdekte markt in heel Nederland en voegt een nieuw icoon toe aan de stad Rotterdam. De bijzondere vorm van het ontwerp en het unieke kunstwerk aan de binnenzijde trokken de eerste dag al veel bezoekers.

 ARC14
Foto Hans de Vries, Getinthepicture

2. Winnaars ARC Awards 2014

Op 27 november zijn in de Amsterdam Arena de ARC14 Awards, de prijzen voor het allerbeste werk in Architectuur, Interieur en Stoelontwerp van het afgelopen jaar, uitgereikt. Ook ontving Riek Bakker de ARC14 Oeuvre-Award. Met de prijzen wil de redactie ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

 

3. Claus en Kaan uit elkaar

Aan het begin van 2014 werd de architectuurwereld in Nederland opgeschrikt door het bericht dat de wegen van Felix Claus en Kees Kaan gingen scheiden. Zij verstuurden in januari een persbericht met de mededeling dat de 27-jarige samenwerking in Claus en Kaan Architecten wordt beëindigd: “Architectuur is […] ingrijpend veranderd en wij vinden dat we hierop moeten reageren met een aanpassing van onze organisatie: vanaf 1 januari stoppen we met Claus en Kaan. Maar wij stoppen niet.”

 

4. Chinees bedrijf print 10 huizen per dag

Nog meer concurrentie voor architecten als het Chinese bedrijf WinSun Decorations in Shanghai zijn plannen over een  snelle en goedkope manier kan waarmaken om tien huizen per dag te printen. Doordat er vooral bouwafval wordt gebruikt om de onderdelen te maken, kost het maken van één huis minder dan 5000 dollar.

 Huurwoningen Volker Wessels

5. Een woning in een dag

VolkerWessels brengt de bouwtijd van geprefabriceerde conceptwoningen terug tot één dag. Het geesteskind van Dik Wessels is in Holten uitgevoerd. Daar bouwde de aannemer 30 vrijesectorhuurwoningen die direct sleutelklaar zijn én nul-op-de-meter. Het concept Morgen Wonen is een eigen initiatief, waarvoor VolkerWessels ook als belegger optreedt. De gedachte is dat deze projecten als voorbeeld kunnen dienen voor reguliere vastgoedbeleggers.

 

6. #Archiselfie – En de winnaar is….

Met zijn #Archiselfie voor het tankstation van Arne Jacobse aan de kust van Kopenhagen werd Bas van der Pol de winnaar van onze zomeractie. Afgelopen zomer vroegen wij aan onze lezers #Archiselfies op te sturen vanaf hun vakantie-adres.

 Oostelijk zwembad

7. Oostelijk zwembad Rotterdam weer open

Het volledig in oude luister herstelde Oostelijk zwembad is vanaf deze week weer open voor publiek. Na een restauratie van anderhalf jaar door Putter Partners Architecten voldoet het monumentale bad uit 1932 weer aan alle moderne wensen en eisen van gebruiksgemak, duurzaamheid en hygiëne.

8. De Hef in Rotterdam verder als avonturenbrug?

De in onbruik geraakte Rotterdamse spoorbrug De Hef is onlangs weggesleept voor een mogelijke opknapbeurt. Stichting Hef Experience maakte voor het Rotterdamse Stadsinitiatief 2014 samen met 1a1b een plan waarin De Hef wordt getransformeerd tot experience center compleet met restaurant, loop- en klauterroutes en een museum. Het plan haalde niet de eindstrijd, die werd gewonnen door het stedelijke watersportgebied RiF010.

 Mac_Rotterdam

9. Lelijkste gebouw van Rotterdam verdwijnt

Er moet een zucht van opluchting door Rotterdam hebben geklonken toen bekend werd dat ‘het lelijkste gebouw’ van Rotterdam is gesloopt. Na alle megalomane projecten past ‘de puist’ zoals het gebouwtje werd genoemd, niet meer in het straatbeeld.

Winnaars VKG
Foto Hans de Vries, Getinthepicture

10. Winnaars VKG Architectuurprijzen 2014

Soeters van Eldonk architecten, Magis Architecten en Heren 5 Architecten wonnen begin deze maand de VKG Architectuurprijzen 2014/2015, in respectievelijk de categorieën Nieuwbouw, Renovatie en de Publieksprijs. De prijzen worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. Dit jaar werden de  prijzen voor de tiende maal uitgereikt in het Tropeninstituut in Amsterdam. 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel