nieuws

School ’t Hofke genomineerd voor twee internationale prijzen

Architectuur

UArchitects gooit hoge ogen met school annex peuterspeelzaal en buurtcentrum ’t Hofke in Eindhoven. Het project is genomineerd voor zowel de internationale houtprijs van de Amerikaanse houtclub AHEC als voor de architectuur(scholen)prijs van het World Architecture Festival (WAF) 2014.

School ’t Hofke genomineerd voor twee internationale prijzen

Het gebouw refereert aan drie belangrijke peilers. Het houtwerk in de facade en de verticale verwerking van de bakstenen reflecteert de (huid van) de bomen in het aan de noordzijde gelegen beschermde groengebied; de kleur wit herinnert aan het schoolgebouw dat eerder op deze plek stond en dat zeer geliefd was bij de buurtbewoners; en de vensters worden groter naarmate je hoger in het gebouw komt, omdat de grootste kinderen boven les krijgen.

Bovenstaande toont al de zorgvuldige inpassing van het gebouw, zowel in fysiek als in sociaal opzicht. Architecten Misak Terzibasiyan en Emile van Vugt hebben in het vroegste stadium van het ontwerptraject zelfs geprobeerd om het oude gebouw te behouden, maar dat mislukte wegens strakke eisen aan onder meer het aantal bovengrondse parkeerplaatsen.

Het nieuwe gebouw wil de gebruikers ruimte geven en met elkaar verbinden. Daartoe is de grote centrale ruimte die zich ook in het vorige gebouw bevond in ere hersteld. Ook worden de gangen niet gebruikt om jassen op te hangen, maar om in te studeren en verblijven.

Het houtwerk in de gevel wordt intensiever naarmate je dichter bij het groengebied komt. De verticale Platohouten delen doen eigenlijk wel een beetje aan een bos denken. Het verticale houtgebruik wordt binnen in het gebouw voortgezet.

De andere genomineerden voor de houtprijs

  • Pittwater House, Australië – Andrew Burges Architects
  • Earth Wind and Fire, Frankrijk – Atelier Arcau
  • THE PINCH, China – de faculteit Bouwkunde van de universiteit van Hong Kong
  • Regionale terminal voor luchthaven Christchurch, Nieuw Zeeland – BVN Donovan Hill ism Jasmax
  • Alex Monroe Studio, Groot Brittannië – DSDHA
  • de Tent, Vietnam – a21studio
  • Salvaged Ring, Vietnam – a21studio
Reageer op dit artikel