nieuws

Agendatip: Biodesign Het Nieuwe Instituut Rotterdam

Architectuur

Wat is er mogelijk als ontwerpers biologie verbinden aan architectuur en vormgeving? Dat is te zien op de tentoonstelling ‘Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit’. Van 27 september tot en met 5 januari 2014 toont het Nieuwe Instituut te Rotterdam een selectie van projecten waarbij levende systemen een integraal onderdeel vormen van het ontwerpproces. Ruim 50 ontwerpen bieden zo een kijkje in de toekomst.

De collectie is samengesteld door curator William Myers, schrijver van het boek ‘Biodesign: Nature + Science + Creativity’. De gekozen voorbeelden omvatten onder andere innovatieve technologieën als elektriciteitproducerende microalgen in gevels, kleurstof gemaakt door slakken, tegelpatronen gevormd door tabaksbladeren, bruggen ondersteund door bomen, stedelijke groei voorspellende bacteriën en eiwitten voor menselijke consumptie dat geproduceerd is door vliegen. 

Wortelbruggen van Meghalaya. Vele ontwerpers en Khasi-stam (India), fotografie door Justin Ames en Lambert Shadap (1500 – doorlopend)

Biotechnologie en design
De huidige klimaatverandering en groeiende schaarste van grondstoffen betekent dat we op zoek moeten naar een nieuwe relatie de natuur en de wereld om ons heen. Het integreren van de slimme en bruikbare oplossingen in plant en dier leidt naar een duurzame toekomst en lijken een eerste antwoord te bieden op het conflict tussen economische groei en duurzaamheid. De expositie Biodesign is deel van een meerjarig project van Het Nieuwe Instituut waarbij dit thema wordt onderzocht.

Bioreactor Facade at the BIQ – Das Algenhaus. SSC Strategic Science Consult (2013)

Naast een interactieve tentoonstelling, vormgegeven door La Bolleur, worden er verschillende acitiviteiten georganiseerd zoals lezingen, films en een serie workshops in samenwerking met Biotecture.

Reageer op dit artikel