blog

Pas op, we worden rechts ingehaald!

Architectuur

“We moeten stoppen met bouwen,” aldus de Rijksbouwmeester. Ik viel zowat van mijn stoel van verbazing toen ik op 20 september het item van Nieuwsuur bekeek. Een rijksbouwmeester die verkondigt dat we niets meer moeten bouwen. Hij ging er nog even zachtjes overheen dat wat hem betreft “de crisis nog langer mag duren en dieper mag worden, zodat er verandering tot stand komt.” Hij schudde nog een of twee oplossingen voor leegstaande gebouwen uit zijn zak, maar hoe de toekomst voor zijn beroepsgroep eruit zag liet hij in het ongewisse.

Pas op, we worden rechts ingehaald!

Frits van Dongen is uitgebouwd en roept vervolgens vanaf het overheidspluche dat er voor de nieuwe generatie ook niets meer te doen is. De echte oplossingen komen voorlopig niet van de leiders van dit land. Gelukkig neemt de nieuwe generatie het voor zich zelf op.

Jonge honden

Deze week vindt op de TU Delft de Urbanismweek plaats. De studenten stedebouw organiseren een week van workshops, lezingen en symposia (7-11 oktober) waarin ze hun kijk op de toekomst van het vakgebied neerzetten. Als lid van hun Raad van Advies was ik geïmponeerd door de houding die ze innamen. In plaats van zich als groentjes vragend op te stellen kozen ze ervoor als jonge honden stelling te nemen. Geen oude Starchitects, Megaprojectleiders of trotse wethouders op het podium. Om nog eens aan te horen dat die tijd echt voorbij is. Zij kozen ervoor om te kijken welke bedrijven bepalend zullen zijn voor de stedelijke ontwikkeling. Daarmee leggen de jonge honden een luisterend oor bij hun toekomstige werkgevers.

Gebruikers van de toekomstige stad

Deze week gaan we bijvoorbeeld praten over ‘Designing Lifestyles’. Bedrijven als Samsung, Accenture, Siemens en verschillende start-ups komen praten over hun manier van werken en innoveren. Zij krijgen een bepalende rol als gebruikers van de toekomstige stad. De nieuwe generatie sorteert daarmee voor op een nieuw krachtenveld voor hun beroepsgroep. In de stad zoeken mensen en bedrijven naar nieuwe woon- en werksituaties. De stad zal zich zo blijven ontwikkelen. Echter de drijvende kracht daarachter zijn niet langer de ‘stenenstapellaars’, maar de focus komt veel meer te liggen bij de techniek en lifestyle producenten.

In tegenstelling tot de Rijksbouwmeester zie ik dus wel een toekomst voor ons vakgebied en vooral voor de studenten in opleiding. Hoe en welke kant het precies voor ons op gaat weet ik niet. Daar hoop ik deze week meer over te weten te komen. En wat betreft de Rijksbouwmeester; misschien moeten we de volgende keer de directeur van de Ikea voordragen als Rijksontwerper.

Reageer op dit artikel