blog

Adopteer een brugwachtershuisje

Architectuur

Waar komt die belangstelling voor brugwachtershuisjes ineens vandaan? Omdat er minder geld is voor herbestemming van grote projecten, nostalgie of een manier om nieuwe opdrachten binnen te slepen? Er is één winnende partij in dit verband en dat zijn de huisjes waarvoor actie wordt gevoerd.

Adopteer een brugwachtershuisje

 

Volgens Rijkswaterstaat telt Nederland 2595 bruggen. Daarvan zijn er 1353 beweegbaar en worden 269 van een afstand bediend, 29 hiervan zijn Rijksmonumenten. Veel halflege brugwachtershuisjes lenen zich volgens de gelijknamige stichting voor hergebruik. De stichting is dan ook op zoek naar vrijwilligers in Nederland om de huisjes aan te melden voor de digitale kaart op de website. Ik heb ‘ons’ huisje op de brug bij de Binckhorst over de Laak inmiddels aangemeld. Wie volgt?

Amsterdam

Ook in onze hoofdstad laaide vorig jaar de belangstelling op voor het behoud van de brugwachtershuisjes. De Amsterdamse monumentjes komen door een op een handen zijnde automatisering binnenkort leeg te staan. Wat staat de gebouwtjes hierna te wachten? Architectenbureau Space&Matter onderzocht in het programma SWEETS de cultuurhistorische waarde en de mogelijkheden tot herbestemming.

Tentoonstelling

Samen met Arcam zijn voor een tentoonstelling de Amsterdamse huisjes op schaal 1:25 nagemaakt door kunstenaar Kaita Shinagawa van Studio KU+. De kleine gebouwtjes, vaak neergezet door beroemde Nederlandse architecten zoals H.P. Berlage, Aldo van Eyck, P.L. Kramer en D.Slebos, vertegenwoordigen de diverse architectuurstijlen van Nederland, van de Amsterdamse School tot het Modernisme. Infographics, foto’s en archiefmateriaal verbeelden het ontstaan van het bruggensysteem, de techniek, de rol van brugwachters en de cultuurhistorische waarde.

Space&Matter, Hortus, Hotelkamer

Hortus, hotelkamer. Beeld Space Matter

SpaceMatter organiseert rond de tentoonstelling een randprogramma. De onderste verdieping van het Arcam-gebouw is tijdens de duur van de expositie ingericht als atelier, waar het denken over de toekomst van kleinschalig leegstaand vastgoed centraal staat. De uitkomsten van het SWEETS-onderzoek worden gepresenteerd en de bezoekers uitgedaagd mee te denken.

Icons Space & Matter 

Om het publiek warm te maken voor de brugwachtershuisjes (en daarmee het behoud), voert er een fietsroute langs waarvan enkele toegankelijk zijn voor het publiek. Ook een bootexcursie moet meehelpen het publiek enthousiast te krijgen.

Brugwachterfilm Impressie uit het filmpje op Youtube over de brugwachterhuisjes die RTV Rijnmond maakte. Bekijk het hele filmpje.

Rotterdam

Ook in Rotterdam denken ze na over deze kwestie. Voor de RET Aardig Onderweg Award diende Lotti Hesper een plan in voor een nieuw leven voor de Rotterdamse brugwachtershuisjes. Vijf huisjes staan leeg en Hesper denkt aan een herbestemming als expositie- of atelierruimte, hotelsuite, bloemenwinkel of theehuisje. Door bemiddeling van de Stichting Brugwachtershuisjes zijn twee gebouwtjes in gebruik genomen als expositieruimte. De gemeente wil wel over de brug komen en is bereid om nog eens drie andere huisjes beschikbaar te stellen voor alternatief gebruik.

De Stichting brengt alle huizen in beeld en hoopt door media-aandacht een brede discussie op gang te brengen. Bewoners, beheerders, kunstenaars, architecten en erfgoeddeskundigen steunen haar initiatief. Helaas won Lotti niet de RET Aardig Onderweg Award, daardoor lopen de huisjes en zij 10.000 euro mis en dat is jammer.

Een huisje in Amsterdam. Foto Dieuwertje Komen

Ons huisje?

Misschien een aardig idee voor de bouwtitels in onze uitgeverij: adopteer het huisje op de brug voor onze vestiging aan de Binckhorstlaan en schrijf voor de invulling een ideeënprijsvraag uit. Het kan een goed voorbeeld zijn voor andere Haagse ondernemers!

Expositie SWEETS, 7 juni – 21 september, ARCAM, Amsterdam

Reageer op dit artikel