artikel

Meest bekeken projecten van 2018

Architectuur

Meest bekeken projecten van 2018
best bekeken projecten 2018

Welke projecten spraken dit jaar het meest tot de verbeelding? Inspireerden architecten, opdrachtgevers en gebruikers? Woningbouwprojecten overheersen in deze top tien. Maar ook een kantoorproject, twee hotels, een uitkijktoren en paviljoen horen tot de best bekeken projecten van 2018.

10. Verbouwing woonhuis, Amsterdam Zuid – Serge Schoemaker Architects

beeld MWA Hart Nibbrig

Bij de verbouwing van dit jaren dertig-huis in Amsterdam-Zuid creëerde Serge Schoemaker Architects een hoogwaardig, contrastrijk interieur. De begane grond is middels enkele strategische aanpassingen zowel ruimtelijk als functioneel opnieuw vormgegeven.

Meer over deze woning in Amsterdam Zuid >>

9. Nominatie ARC18 Architectuur: Huis van Lorreinen, Mechelen – dmvA architecten

beeld Sergio Pirrone

dmvA zorgde voor de transformatie van een bouwvallige hoek op de Grote Markt van Mechelen. Het architectenbureau hechte belang aan de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw, waarbij kwalitatief wonen het uitgangspunt was. Aan de hand van een binnenstraat is de lichtcirculatie tussen de woningen geoptimaliseerd en het sociale aspect van kwalitatief wonen aangemoedigd.

Bekijk hier het hele project >> 

8. Rijkskantoor De Knoop, Utrecht – cepezed, Fokkema & Partners en Rijnboutt

beeld Lucas van der Wee | cepezed

De Knoopkazerne in het centrum van Utrecht is ingrijpend getransformeerd. Cepezed werkte voor het ontwerp nauw samen Fokkema & Partners en Rijnboutt. Een deel van het bestaande complex is gesloopt, terwijl de resterende delen een grootscheepse transformatie hebben ondergaan en zijn gecombineerd met nieuwbouw.

Lees hier meer over Rijkskantoor de Knoop.

7. Uitkijktoren Pompejus, Fort de Roovere in Halsteren – RO&AD Architecten

beeld Katja Effting

Pompejus is een uitkijktoren op Fort de Roovere in Halsteren, West-Brabant. De toren, ontworpen door RO&AD Architecten, kijkt uit over de West Brabantse Waterlinie, het oudste deel van de Zuiderwaterlinie die van Bergen op Zoom naar Grave loopt. Pompejus is een uitkijktoren, een openluchttheater en een informatiepunt. Pompejus is genoemd naar de eerste commandant van het fort, Pompejus de Roovere.

Lees meer over uitkijktoren Pompejus >>

6. Jakarta hotel, Amsterdam – SeARCH architecten

Jakarta hotel, Amsterdam - SeARCH

Jakarta hotel, Amsterdam – SeARCH

Op de punt van het Java-eiland in Amsterdam is een nieuw hotel verrezen genaamd Jakarta. Het hotel is ontworpen door SeARCH voor de hotelketen WestCord Hotels. Het ontwerp van het hotel heeft het architectenbureau opgevat als het bouwen van een biotoop.

Lees hier meer over het Jakarta Hotel>>

5. Winnaar ARC18 Detail Award: Cadix in Antwerpen – Happel Cornelisse Verhoeven

Cadix Antwerpen ARC18

Cadix Antwerpen

De Cadix-wijk in Antwerpen wordt langzaam getransformeerd van een voormalige havenbuurt naar een nieuwe stadswijk. Te midden van deze heterogene buurt is een hoek- en poortgebouw ontworpen waarbij binnen de context van de sociale huisvesting een hoog-kwalitatieve detaillering is bereikt.

Bekijk hier de winnaar van de ARC18 Detail Award: Cadix door Happel Cornellise Verhoeven>>

4. Blok 61 Loftwonen, Strijp-S Eindhoven – architecten|en|en|

BASE Photography

Naast succesvolle transformaties van industriële gebouwen maakt nieuwbouw een steeds groter deel uit van de ontwikkeling van Strijp-S in Eindhoven. Door de recente woningbouw die de bedrijvigheid aanvult ontstaat een levendig stadsdeel. Blok 61 door architecten|en|en bestaat uit verschillende typen loftappartementen rond een verrassend binnenhof.

Het binnenhof is volledig blauw gekleurd en heeft daarmee een geheel eigen karakter. “Hier bevinden zich de galerijen met toegangen tot de woningen en stijgt een “watervaltrap” omhoog. In tegenstelling tot het robuuste uiterlijk is het binnenhof kleinschalig en bijzonder ontworpen.”, zo laat architecten|en|en weten.

Lees meer over Blok 61 >>

3. The Student Hotel, Maastricht – Braaksma & Roos Architectenbureau

Het Student Hotel is ondergebracht in het Eiffelgebouw, een groot wit fabrieksgebouw dat hoog boven de omgeving uittorent. Het gebouw is 180 meter lang en 33 meter hoog en stond nadat de Sphinx fabrieken haar deuren had gesloten, meer dan tien jaar leeg.

Architectenbureau Braaksma & Roos, bedreven in dit soort opgaven, werd belast met het herstel van het casco en de begeleiding van de transformatie van het gebouw. Braaksma & Roos won een selectieproces waaraan 35 andere bureaus deelnamen. Aanvankelijk was de opgave de functieloze transformatie van het gebouw. De vraag was dus aanvankelijk hoe je het gebouw aantrekkelijk, duurzaam en toegankelijk kunt maken voor een gebruik dat je nog niet kent, een toekomst die zich nog niet heeft aangediend.

Lees meer over dit project van Braaksma & Roos Architectenbureau >> 

2. Winnaar ARC18 innovatie Award: People’s Pavilion – bureau SLA

Peoples Pavilion Overtreders W genomineerd voor Limburg Design Award

Foto Pilip Dujardin

People’s Pavilion was het icoon van circulaire economie op de Dutch Design Week 2017. Dit uit 100% geleende materialen opgebouwde circulaire gebouw stond midden op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Een conceptueel en bouwkundig tour-de-force en een absolute eye-catcher dat bezoekers ertoe verleidde om actief te participeren in de discussies en om een mening te vormen en te delen over de circulaire toekomst.

Meer over de ARC18 People’s Pavilion 

1. Slim Fit Microwoning, Almere – Ana Rocha Architecture

beeld Christiane Wirth

SLIM FIT is een micro woontorentje van 50m2 b.v.o., ontworpen voor stedelijke verdichting, dat met zijn minimale voetprint minder oppervlakte dan twee parkeerplaatsen bezet. Het concept is door Ana Rocha architecture ontworpen voor de groeiende groep werkende singles die locatie boven omvang verkiezen, en compact maar comfortabel, duurzaam, identiteitsvol en vooral centraal in stedelijke contexten willen wonen.

Bekijk hier SLIM FIT van Ana Rocha >>

Reageer op dit artikel