artikel

9 veelbelovende ontwikkelingen die inspelen op klimaatverandering

Architectuur

Het klimaat verandert. Terwijl wij op oudejaarsdag al de lente proefden, trof Noord Amerika extreme kou. Naast de verwachte zeespiegelstijging zijn het ook deze extremen die gevolgen hebben voor steden. Zo is toenemende regenval een feit en ook dat het steeds vaker in hevige buien uit de hemel komt. Aan ontwerpers en architecten de taak om ruimtelijke oplossingen te vinden die inspelen op klimaatverandering. Negen interessante ontwikkelingen op een rij.

Architecten en ontwerpers spelen op diverse manieren in op alle schaalniveaus in op klimaatverandering. Van grote gebieden tot op materiaal- en detailniveau wordt onderzocht, ontworpen, gecreëerd en geïnnoveerd. Visies en strategieën op de schaal van de stad winnen aan belang, terwijl ook op de schaal van gebouwen steeds meer ideeën in de praktijk worden gebracht.

Peoples Pavilion door Overtreders W en Bureau Sla

Het People’s Pavilion was de centrale ontmoetingsplek op de Dutch Design Week. Voor het 100% circulaire gebouw zijn alle benodigde materialen geleend en geretourneerd aan leveranciers en producenten. Van heipalen en houten balken tot gevelelementen en het glazen dak. Hiervoor bedachten Overtreders W en Bureau Sla nieuwe, droge verbindingen. De ecologische voetafdruk bleef daarmee zeer beperkt. Lees verder >

Peoples Pavilion Overtreders W genomineerd voor Limburg Design Award

Foto Pilip Dujardin

IABR tweeluik vertrekt vanuit Klimaatverdrag van Parijs

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam stelt in 2018 en 2020 als tweeluik urgente vraagstukken met betrekking tot klimaatverandering centraal. Het vertrekpunt is het Klimaatverdrag van Parijs. Het werkveld is het unieke stedelijk, ecologisch en economisch systeem van de Rijn-Maas-ScheldeDelta: de lage landen waar intensief ruimtegebruik de norm is en waar veel opgaven samenkomen. Onder andere de Nederlandse en Vlaamse Rijksbouwmeester zijn betrokken als curator. Lees verder >

Amager Resource Center Kopenhagen door BIG

Naar verwachting opent dit jaar het Amager Resource Center / Copenhill in Kopenhagen. Door nieuwe technieken is de afvalverbrandingsoven twee keer zo efficiënt als de vorige en kunnen 120.000 huishoudens van warmte worden voorzien en 50.000 van stroom. Bjarke Ingels Group kwam met het idee om op het dak van het enorme gebouw een skihelling te realiseren en om de uitstoot te visualiseren door de rook niet constant maar periodiek in ringen uit de schoorsteen te laten ontsnappen. Lees verder >

3_AMF_Image by BIG.JPG

beeld BIG

Resilient Design wedstrijd San Francisco

Naar aanleiding van de succesvolle wedstrijd Rebuild by Design New York richt een nieuwe wedstrijd zich op de Francisco Bay Area. Het onderzoeksproject moet leiden tot ontwerpstrategieën en oplossingen om de regio weerbaar te maken voor klimaatverandering. HASSELL+, bestaande uit MVRDV, Deltares en Goudappel is een van de geselecteerde teams. Het programma is verbonden aan 100 Resilient Cities Network, dat honderd steden helpt zich veerkrachtig te ontwikkelen. Lees verder >

beeld HASSELL+

Blue city door Superuse Studios

Het voormalige zwembad Tropicana aan de Maas in Rotterdam wordt op initiatief van Superuse Studios omgevormd tot ecosysteem voor circulaire ondernemers: bedrijven die zich richten op het elimineren van afvalstromen van de stad. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk kringlopen te sluiten, zoals die van energie, voedsel en water. Met deze visie die al deels concreet is ingevuld won Blue City de ARC17 innovatie Award. Lees verder >

beeld Superuse Studios

Metabolic zoekt politieke steun voor circulaire architectuur

Metabolic, een van de initiatiefnemers van De Ceuvel, heeft met Schoonschip een nog ambitieuzer project omhanden. Met de wijk van 46 drijvende huishoudens streven ze ernaar de meest duurzame woonwijk van Europa te realiseren. Water en energie worden in de omgeving opgevangen en de kringloop van voedingsstoffen wordt gesloten. Dergelijke ontwikkelingen zijn echter schaars dus politieke steun is nodig, stelt Metabolic. Daarom heeft het bureau een stappenplan voor gemeenten opgesteld voor circulaire aanbestedingen. Drie pilotprojecten starten in Amsterdam. Lees verder >

duurzaamheidsplan Schoonschip

Herontwikkeling Bijlmerbajes tot duurzame stadswijk

Onder de titel Bajes Kwartier wordt het beruchte gevangeniscomplex naar ontwerp van OMA en LOLA Landscape herontwikkeld tot een energieneutrale stadswijk. Volgens het consortium zal 98 procent van de bestaande bouwmaterialen worden hergebruikt. Er komt een systeem dat organisch afval zal omzetten naar compost en energie en regenwater zal via een netwerk van pleinen en tuinen vertraagd worden afgevoerd. Lees verder >

beeld Bajes Kwartier

Ontwikkeling Vuurtoreneiland door krft

“Het herkennen en erkennen van architectuur is net zo belangrijk als het toevoegen en maken van architectuur”, stelt Thomas Dieben in de video van de ARC17 Architectuur Award nominaties. Van het Vuurtoreneiland maakte krft een grotendeels zelfvoorzienende locatie met een low-tech duurzame infrastructuur. Deze vertrekt vanuit één nieuwe toevoeging in de vorm van een houten schuur, waardoor verder zoveel mogelijk bestaande kwaliteiten ongeschonden tot uitdrukking komen. Lees verder >

foto: Christian van der Kooy

Selectie voor laatste waterkavels IJburg

Hybride en drijvende woningen gelden als veelbelovende oplossingen voor ruimtegebruik op en rond het water. Hoe ziet een drijvende wijk er idealiter uit? Gemeente Amsterdam start de laatste selectie voor de waterkavels op IJburg. Ze zoekt een partij die het programma met woonsteigers, drijvende woningen en woonarken kan ontwikkelen, financieren, realiseren, exploiteren en/of verkopen. De belangrijkste criteria bij de selectie zijn ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Meedoen? De inschrijving is geopend tot 1 februari 2018. Lees verder >

Tender IJburg Waterwoningen

Kavel 124-II in Waterbuurt Oost, Steigereiland IJburg

Reageer op dit artikel