Termijn kandidaatstelling voorzitter BNA verlengd
Beeld Shutterstock

Termijn kandidaatstelling voorzitter BNA verlengd

Op 29 april jl. heeft het bestuur van de BNA na een zorgvuldig voorbereidingsproces met Jolijn Valk voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Deze voordracht heeft in de afgelopen weken veel enthousiasme losgemaakt, maar de procedure kreeg ook kritiek.

Er waren twijfels en misverstanden over de procedure en de mogelijkheid tot keuze uit meerdere kandidaten. Daarom heeft de BNA besloten de aanmeldingstermijn te verlengen, om leden langer de gelegenheid te geven een kandidaat-voorzitter voor te dragen.

'Het is duidelijk geworden dat sommige leden de herhaalde berichtgeving sinds december 2020 hebben gemist. Dat is jammer en niet in het belang van de vereniging. We zullen dit in de toekomst dus anders moeten doen.'

BNA

De aanleiding voor de oproep uit december 2020 was de benoeming van voorzitter Francesco Veenstra tot Rijksbouwmeester per medio 2021. Met deze benoeming is per 1 juli 2021 de voorzittersfunctie in het bestuur vacant. De oproep is daarna herhaald in de ledenraad - het hoogste besluitvormingsorgaan van de BNA - en op sociale media.

De periode van voordracht van kandidaten door een groep van tien leden is verlengd tot uiterlijk 19 mei 2021

In de links meer informatie over de regels van de vereniging en kandidaatstelling, het BNA beleidsplan Zin! en het profiel van de vacature.

Lees meer over de kandidaatstelling voor voorzitter BNA

Beeld Shutterstock

Nieuwe Instituut, BNA, CoLA, SCI, IABR, VDM en Volume werken samen voor bredere zichtbaarheid ontwerpsector

Onder de naam 'Architectuur Overal' werken diverse Nederlandse architectuurorganisaties samen aan een bredere zichtbaarheid van architecten en ontwerpers, om zo een betere aansluiting te maken met politiek en maatschappij. Het initiatief komt voort uit een belofte die de directie van het Nieuwe Instituut deed in een ingezonden brief in NRC op 25 augustus 2023.

Beeld BNA

BNA sluit zich aan als kernpartner bij het Lente-Akkoord

Op het Lente-Akkoord Congres 2024 is bekendgemaakt dat de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) toetreedt als kernpartner bij het Lente-Akkoord.

Wivina Demeester. Beeld Laïs van Gestel

Wivina Demeester: 'Ik geloof dat als de omgeving goed gemaakt is, wie dan ook er zorg voor draagt'

Als Vlaams minister van Financiën en Gebouwen creëerde Wivina Demeester de Vlaams Bouwmeester. Als initiatiefneemster van Monnikenheide, een verblijfscentrum voor mensen met een beperking in Zoersel, droeg ze met ze talloze bouwprojecten bij aan de Vlaamse architectuurcultuur. 'De woontypologieën evolueerden, maar de basis van het concept, het evenwicht tussen het private en het collectieve en de nadruk op geborgenheid, die bleef overeind.'

Beeld Shutterstock

Conjunctuurmeting BNA: vertraging vergunningverlening grootste belemmering woningbouw

67 procent van de architectenbureaus ondervindt productiebelemmering, zo blijkt uit de meest recente conjunctuurmeting die de BNA twee keer per jaar houdt onder haar leden. Het grootste probleem ligt bij trage vergunningverlening bij gemeenten, zo ervaart 83 procent van de bureaus.