Woningbouwproject De Zunne in Groningen door Inbo

De Zunne in Groningen is een duurzaam complex met 32 woningen. Het 'GPR Gebouw' ontwerpinstrument vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van VDM Woningbouw en Inbo Architecten.De woningen zijn geschikt gemaakt voor duurzame aanpassingen in de toekomst.

Bij de module energie is primair aandacht besteed aan het bouwkundig ontwerp. Rc-waarden voor de schil tussen 4,0 en 5,0 m2K/W resulteren in een EPC-waarde van 0,6.

Het ontwerp is gebaseerd op bestaande houtskeletbouwconcepten van VDM. Deze hebben een hoge vloeropbouw, samengesteld uit I-liggers. Dit leidt tot stijvere vloeren en komt van pas bij het wegwerken van installaties en leidingen. De 220 mm dikke wanden zijn voorzien van extra isolatie. Ze hebben niet alleen een hoge Rc-waarde (5,2 in plaats van 3,5) maar ook een hoge luchtdichtheid. Door aan de buitenzijde een dampopen plaat te gebruiken in plaats van folie, zijn zowel de afzonderlijke elementen als de totale woning bovendien extra stabiel.

Toekomstgericht

In de woningen zijn een aantal maatregelen genomen om toekomstige ontwikkelingen te kunnen doorvoeren. Hierbij gold dat met de eventuele extra investeringen efficiënt moest worden omgegaan. Zo zijn de woningen uitbreidbaar: voor een extra dakopbouw is een wat zwaardere fundering aangebracht en in het dak is al een raveelconstructie opgenomen voor een trap. Ook zijn uitbreidingen mogelijk bij de houten gevels aan het binnenterrein, maar daarvoor zijn geen extra voorzieningen opgenomen.

In de plattegronden sluiten zowel de keuken en de bijkeuken op de begane grond, als de badkamer op de verdieping aan op een grote centrale schacht. Deze koker maakt het mogelijk later eventueel zonnecollectoren, pv-panelen of een luchtwarmtepomp toe te voegen en leidingen weg te werken. Vanwege de goede isolatie in de schil is gekozen voor laagtemperatuurverwarming (vloerverwarming op de begane grond en convectoren op de verdieping). Dit systeem kan worden gecombineerd met een warmtepomp.

Overwegingen bij materialen

  • Alle materiaalkeuzes zijn benaderd vanuit de GPR Gebouw. Zo is de Thermowood bekleding gekozen vanwege de warmere sfeer, maar de gevelafwerking paste ook in de overwegingen van de GPR en binnen het kostenplaatje.
  • Bij de baksteenkeuze speelde niet alleen de prijs een rol, maar ook het feit dat de baksteenleverancier de restwarmte van zijn fabriek aan de buurt levert.
  • Vanwege de langere levensduur en het onderhoudsvriendelijke karakter is gekozen voor kunststof kozijnen. In de binnenzijde is gerecycled kunststof meegeëxtrudeerd en de profielen bestaan uit een receptuur met calcium/ zink, waarbij het lood in pvc is weggelaten. De houten kaders rond de kozijnen zijn in de fabriek omkleed met zink.
  • Als waterdichte basis onder het sedumdak is een Derbigum dakbedekking gekozen: deze is volledig recyclebaar tot nieuwe dakbedekking.
  • In het ontwerp zijn leidingen steeds zo kort mogelijk gehouden door keuken/badkamer en techniek te centreren: niet alleen om warmteverlies te voorkomen, maar ook vanwege de kosten per strekkende meter.
  • Het binnenterrein tenslotte is bestraat met gebruikte straatklinkers, zowel vanwege de duurzaamheid als vanwege het wat ruwere oppervlak dat zorgt voor betere infiltratie van het regenwater.