Uitklapbaar BSO meubel - No Label

In openbare basisschool Het Zand in Utrecht staat de eerste uitklapbare BSO, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau No Label. Met dit flexibele meubel is de aula na schooltijd gemakkelijk om te vormen tot een buitenschoolse opvang. Het is één van de drie pilots die de gemeente Utrecht in 2009 is gestart om de wachtlijsten in de kinderopvang weg te werken.

Opvang voor 20 kinderen

In ingeklapte vorm is het BSO-meubel, de Kids Cube, een compacte en rustige plek waar scholieren kunnen zitten. In uitgeklapte vorm is het een complete opvanglocatie voor 20 kinderen. Er komen dan tafels, zitbanken en krukjes tevoorschijn, veel kastruimte, een garderobe, privévakjes voor de kinderen, een poppenkast en verschillende themahoeken.

Dubbel ruimtegebruik

Het ontwerp voorziet in de toenemende behoefte aan multifunctionele ruimtes. Sinds 2007 zijn onderwijsinstellingen verplicht voor- en naschoolse opvang te bieden. Ze kampen echter met ruimtegebrek waardoor wachtlijsten ontstaan. In Utrecht staan er volgens tellingen van de gemeente zo’n 900 kinderen op de BSO-lijst.

Kinderopvangorganisatie Saartje gaat de uitklapbare BSO bemannen. Ook andere organisaties en scholen hebben belangstelling getoond voor het BSO-meubel.

Flexibele ontwerpen

Al eerder bedacht No Label flexibele oplossingen voor kinderopvang, zoals de kinderdagverblijfwoningen in de Utrechtse wijk Vleuterweide, of opvang in een klas met draaibare wanden in de Mr. van Eijckschool in Rotterdam. De andere twee pilots van de gemeente zijn oplossingen in klaslokalen.