nieuws

Dome of Visions, Aarhus, Denemarken

Techniek

Aarhus in Denemarken is in 2017 de Europese Culturele Hoofdstad. Voor deze gelegenheid fungeert een grote transparante koepel van lijm gelamineerd hout als gemeentelijk paviljoen voor de bouwcultuur van Aarhus. Het koepelvormige houten gebouw, de Dome of Visions, toont nieuwe manieren om te bouwen en te wonen. Tegelijkertijd functioneert het gebouw als een moderne gemeenschapshal die ruimte biedt voor conferenties en debatten over duurzame steden en gebouwen van de toekomst. Het ontwerp is van Atelier Kristoffer Tejlgaard.

Dome of Visions, Aarhus, Denemarken

De koepel is een verbeterde versie van twee eerdere experimenten. De eerste was gevestigd in zowel Aarhus als Kopenhagen, en de tweede stond in Stockholm. In deze derde versie is de koepel gegroeid tot 10,5 meter hoog en een doorsnede van 24 meter, die een ruimte van 450 vierkante meter vormt. De koepel is ongeveer 100 m2 groter dan de versies 1 en 2.

Dome of Visions, Aarhus, Denemarken Atelier Kristoffer Tejlgaard

Foto: Helle Arensbak

Een nieuw systeem van gebogen houten balken, samengesteld uit 21 mm strips van Kerto LVL van Metsä Wood, maakte het mogelijk om de hoeveelheid staal te minimaliseren, waarbij zowel een slanke als een elegante roosterconstructie ontstond. Met gebogen houten balken werden de steunen voor de brandpunten van de koepel uitgesneden als sterren in een staalplaat van vijf millimeter. De totale constructie is gemaakt met ongeveer 100 kubieke meter hout, en volgens de architect slaat dit 80 ton CO2 op.

Foto's

Reageer op dit artikel