nieuws

Eerste testrit op Noord/Zuidlijn Amsterdam

Techniek

Aanstaande maandag vindt de eerste volledige testrit op de Noord/Zuidlijn plaats. Een nieuwe M5-metro zal dan op eigen kracht het spoor opgaan en door de tunnel rijden. Met deze rit geeft de GVB het startsein voor een intensief testprogramma van zeven maanden voor de Noord/Zuidlijn.

Eerste testrit op Noord/Zuidlijn Amsterdam
Foto: Gé Dubbelman

De Noord/Zuidlijn is een van de meest omvangrijke infrastructuurprojecten van deze tijd. Al ruim twintig jaar is de gemeente Amsterdam samen met verschillende bouwpartijen bezig met het ontwerp en de uitvoering van de lijn. De zeven stations zijn als een geheel ontworpen door Benthem Crouwel Architects. In april organiseerde de redactie van de Architect nog een projectbezoek naar de haltes het Centraal Station en de Vijzelgracht.

Het grote testprogramma van de Noord/Zuidlijn duurt naar verwachting 33 weken. De GVB laat de metro’s in eerste instantie stapvoets over het spoor rijden. Langzamerhand zal het vervoersbedrijf deze snelheid opvoeren. Uiteindelijk moeten meerdere metro’s tegelijkertijd op hoge snelheid over het spoor kunnen rijden.

Naar verwachting kan in augustus worden begonnen met de laatste stappen voor de exploitatie van de lijn.

Reageer op dit artikel