artikel

Plusleven®: POM woningen met comfortabel en gezond binnenklimaat

Techniek

Een omslag binnen de bouwwereld en een energie- en mobiliteitstransitie. Dat belooft Adriaan Harthoorn van For Your Energy Freedom (4YEF) met Plusleven®, een nieuw woningconcept. Onder deze vlag opereert een consortium van bedrijven, waaronder VBI, dat Plus-Op-de-Meter (POM) woningen gaat realiseren.

Plusleven®: POM woningen met comfortabel en gezond binnenklimaat

Plus-op-de-meter woningen leveren energie op. Ze bevatten geïntegreerde innovatieve technieken, zijn voorzien van een thuisaccu en zijn onderling verbonden in een smart grid. VBI levert vloeren met betonkernactivering, die zorgen voor een comfortabel binnenklimaat in de woningen. “Hiermee bouwen we huizen waarmee we vandaag voldoen aan de energiedoelstellingen van 2030,” aldus Adriaan Harthoorn van 4YEF.

Kopje cappuccino

Harthoorn is initiatiefnemer van de Plusleven® woning. “Stel je vergelijkt de woning met een kopje cappuccino. De zonnepanelen op het dak zijn weliswaar prachtig, maar vormen alleen het lepeltje. De klant is niet geïnteresseerd in alleen een lepeltje, die wil een kopje cappuccino. Met Plusleven® bieden we daarom een totaaloplossing voor de klant: een POM-woning met een comfortabel en gezond leefklimaat. De producten van de afzonderlijke leveranciers, waaronder Stafier, Panasonic, Velux, VBI en Kingspan; dragen daar aan bij. De betrokken partners zijn kampioenen in hun vakgebied. Bij Plusleven gaat het echter niet om de afzonderlijke producten, maar juist om wat deze producten gezamenlijk opleveren.”

VBI Voorhout

Comfortabel en gezond

“Elke component in de woning, van dak tot aan vloer, heeft een energiecomponent. De zonnepanelen van Stafier produceren energie,” legt Harthoorn uit. “De isolatie van Kingspan zorgt voor energiebesparing. De ramen van Velux zijn zelfregelend en zorgen voor natuurlijke ventilatie, zonder dat teveel warmte verloren gaat. Het op CO2- en luchtvochtigheid gestuurde ventilatiesysteem van Zehnder zorgt voor natuurlijke luchttoevoer. En de vloer van VBI zorgt samen met warmtepomptechniek voor het energiezuinig klimatiseren. Dat werkt als volgt: bij warm weer wordt koude opgeslagen in de vloermassa, bij koud weer is het net andersom. Via straling uit het plafond wordt de woning vervolgens heerlijk gekoeld of verwarmd. Zo creëren we een comfortabele en gezonde woonomgeving.”

Bouwtransitie

Harthoorn vervolgt: “Met Plusleven® zorgen we voor een bouwtransitie. Dit is het eerste totaalconcept voor duurzame, comfortabele woningen die energie opwekken. Vanuit 4YEF is een oplossing ontwikkeld voor de energievoorziening van de toekomst. Wonen zonder energierekening was daarbij het uitgangspunt. Met een Plusleven® woning kan energie worden opgewekt, gebruikt en uitgewisseld met andere energiegebruikers. Deze uitwisseling gebeurt digitaal als een pakketje duurzame energie. Zo ontstaat een nieuwe energiemarkt, een digitale energiemarkt. Huiseigenaren hebben daarmee optimaal rendement uit hun woning en corporaties kunnen hun woningen op de energiemarkt aansluiten en besturen zonder de huidige administratieve rompslomp.”

Mobiliteit

“De kentering op het vlak van mobiliteit is te danken aan Nissan, die twee elektrische auto’s beschikbaar stelt voor de bewoners van de eerste wijk. Hiermee wordt bruikleen gestimuleerd, in plaats van bezit en wordt de aanschaf van een tweede auto per huishoudens in veel gevallen overbodig.”

Eerste project

Het eerste project van Plusleven® woningen wordt thans door Van der Hulst Bouwbedrijf gerealiseerd in Voorhout, te beginnen met 33 woningen. Rond de bouwvak start VBI met de levering van vloeren. De eerste woningen, ontworpen door Architectenbureau Van Manen, zullen in het eerste kwartaal van 2019 worden opgeleverd.

Lees hier meer over Plusleven®

Reageer op dit artikel