nieuws

Nieuw icoon voor stationsgebied van Zaandam

Stedenbouw

Nieuw icoon voor stationsgebied van Zaandam
Catharinatoren Zaandam door Liesbeth van der Pol. Beeld gemeente Zaanstad

Het stationsgebied in Zaandam krijgt er een woontoren bij met daarin 103 huurappartementen. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en komt voort uit het oorspronkelijke ‘Masterplan’ voor het gebied (Inverdan).

Afgelopen week is de anterieure overeenkomst met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren getekend. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en haar bureau Dok Architecten. De plannen komen voort uit een tender van 2015, om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. In 2020 zal volgens planning de bouw van de woontoren starten.

Catharinatoren Zaandam door Liesbeth van der Pol

Catharinatoren Zaandam door Liesbeth van der Pol. Beeld gemeente Zaanstad

Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. “Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!” Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov. Het pand wordt geheel gasloos en krijgt een EPC-waarde van 0,2, daarmee past de woontoren ook goed in de Zaanse ambities om woningbouw verder te verduurzamen.

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel