Project

Woonhuis-galerie op IJburg door Tom Bergevoet

Geen categorie

Aangezien zij hun onderkomen in de toekomst ook willen gebruiken als tentoonstellingsruimte, wensten de opdrachtgevers van een woning op het Steigereiland een grote, open ruimte met veel daglicht, voldoende flexibiliteit en een ingetogen, moderne uitstraling. Om de gevraagde openheid te realiseren, heeft architect Tom Bergevoet de sanitaire ruimtes, opslagvoorzieningen en trappen opgenomen in een gesloten deel dat aan een zijde van de woning is geconcentreerd.

Woonhuis-galerie op IJburg door Tom Bergevoet

Particulier opdrachtgeverschap staat in Amsterdam nog in de kinderschoenen; een beperkte oppervlakte van het nieuwe stadsdeel IJburg wordt uitgegeven aan zelfbouwers. Deze ontwikkeling voltrekt zich niet probleemloos. Het Steigereiland werd in 2003, na het inzakken van de beurskoers, het slachtoffer van wat de gemeente ‘herontwikkeling’ noemt. Een groot deel van de vrije kavels is alsnog uitgegeven aan projectontwikkelaars, die een aantal blokken hebben gevuld met deels uiterst karige traditionele architectuur.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 12, 2008, p80-83.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woonhuis-galerie op IJburg door Tom Bergevoet
  • Projectarchitect(en) Tom Bergevoet, David Künzel
  • Aannemer Nat en zn., Stompetoren
  • Interieurarchitect Tom Bergevoet Architecture, Amsterdam
  • Bouwmanagement Duyts bouwconstructies, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca 180 m2
  • Voorlopig ontwerp 24-09-2009
  • Definitief ontwerp 01-10-2008
  • Aanvang bouw 01-12-2008
  • Oplevering 01-05-2008
Reageer op dit artikel