Project

Upside down you turn me door Rob Sweere op Urban Campsite

Geen categorie

De vorige editie van Urban Campsite was kunstenaar Rob Sweere ook van de partij. Het verblijf dat hij toen ontwierp, beschermde een beetje tegen de regen, maar verder waren gebruikers overgeleverd aan de elementen en nieuwsgierige blikken. Het onderkomen dat hij dit jaar ontwierp, is een stuk comfortabeler. Het heeft zelfs een zitje waar je beschut kunt uitzien over de camping.

Upside down you turn me door Rob Sweere op Urban Campsite

Logees die verblijven in het object van Rob Sweere liggen dan wellicht beschermd tegen wind en regen, de omgeving speelt nog steeds een belangrijke rol. Het verhoogde slaapgedeelte is voorzien van drie ramen, voorzien van halve transparante bollen.

 

Doordat de bollen een doorsnede hebben van 40 centimeter, kun je je hoofd erin steken, wat een andere ervaring geeft van de omgeving dan wanneer je er vanachter een normaal glas naar kijkt. Elke halve bol is op een andere richting geörienteerd, wat de naam van het object verklaart: ‘Upside Down You Turn Me’.

 

Het object van Sweere past in zijn oeuvre, dat bestaat uit witte architectonische objecten waarin bezoekers de omgeving op een andere manier ervaren. Voor Upside Down moest Sweere iets praktischer te werk gaan en rekening houden met langdurig verblijf.

 

Het mooiste onderdeel van het object volgens de kunstenaar: “Dankzij de ramen ervaar je ’s nachts de sterrenhemel. Er zitten geen gordijnen in, dus als het licht wordt, dringt het direct door in de cabine. Je moet mee met het ritme van de natuur.”

  

Ontwerp en realisatie

  • Adres IJburg
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Upside down you turn me door Rob Sweere op Urban Campsite
  • Projectarchitect(en) Rob Sweere
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 13-08-2015
  • Oplevering 01-05-2015
Reageer op dit artikel