Project

Uitkijktoren Aduard

Geen categorie

Vanuit een burgerinitiatief in de gemeente Zuidhorn is jaren geleden een idee ontstaan voor een uitkijktoren. Hiervoor is een strategische plek uitgekozen langs een drukke vaarroute en precies tussen de twee naar elkaar groeiende dorpen Aduard en Zuidhorn. Het stukje grond in de Knooppolder, ook wel ’t Stort genoemd, ligt in een oude grondberging aan de zuidzijde van het Starkenborghkanaal.

Uitkijktoren Aduard

Er is gekozen voor een bestaande staalconstructie, deze werd aangepast en omkleed met NobelWood®. De omkleding is haaks op de staanders aangebracht in de vorm van lamellen. Ook de balustrades zijn op vergelijkbare wijze bekleed, dit geeft een besloten gevoel en toch voldoende transparantie in de kijkrichting.De omkleding met NobelWood® geeft de toren een fraaie natuurlijke uitstraling die past in het landschap. De staanders van de toren krijgen hierdoor meer body op een subtiele manier. De keuze voor een stalen frame biedt de mogelijkheid voor een praktisch, betaalbaar en veilig ontwerp. Vanaf de toren met een platform hoogte van 7,5 meter hebben bezoekers uitzicht over een fraaie omgeving. Om extra beleving toe te voegen werd in 1 van de staanders een spreekbuis verwerkt zodat men van beneden met boven kan communiceren.NobelWood® is een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout. Op basis van een nieuwe technologie wordt snelgroeiend naaldhout tot in de kern gemodificeerd. Het zachte naaldhout wordt door-en-door geïmpregneerd met in water oplosbare biopolymeren afkomstig van suikerrietstengels uit de rietsuikerindustrie. De basis is het dennenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen op basis van FSC-certificering. Kortom, van duurzaam verbouwd laagwaardig dennenhout wordt met biobased materiaal een hoogwaardig, 100% biologisch alternatief voor hardhout gecreëerd.IJreka Playgrounds is verantwoordelijk voor het ontwerp van de toren. Hierbij is gebruik gemaakt van een standaard ontwerp stalen uitkijktoren. Om de toren een mooie en natuurlijke uitstraling te geven is gekozen voor de NobelWood bekleding. Uiteindelijk zal de bekleding zilvergrijs verkleuren wat ook goed combineert met de antraciete poedercoating  van het staal. Hierdoor past het ontwerp goed in de natuurlijke omgeving van de toren en heeft het geheel een warme uitstraling. Naast de technische en esthetische ontwerp details kon ook worden voldaan aan de doelstellingen op het vlak van milieuvoordelen en onderhoud.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Aduard 800 -
  • Plaats Aduard
  • Projecttitel Uitkijktoren Aduard
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 19-04-2013
  • Oplevering 26-04-2013
  • Opdrachtgever Gemeente Zuidhorn
  • Ontwerpbureau IJreka Playgrounds
Reageer op dit artikel