Project

Uitbreiding De Leybron

Geen categorie

Na een haalbaarheidsonderzoek voor de mogelijkheden om het dorpshuis uit te breiden, is gekozen voor de oplossing om aan de voorzijde van De Leybron een uitbreiding te plegen.
De uitbreiding met de zogenaamde pleinzaal biedt de mogelijkheid om de multifunctionele accommodatie een nieuw gezicht te geven aan het Dorpsplein.

Uitbreiding De Leybron

 

Op dit moment grenst de grote zaal met een grote glazen pui aan het plein. De hoge, overdekte colonnade vormt een intermediair tussen beide, maar heeft geen functie. In de zaal is doorgaans geen behoefte aan daglicht of contact met buiten, waardoor de glazen wand continu geblindeerd is met zonwering.

 

De aanbouw tegen de colonnade moet voor een levendiger beeld zorgen aan het plein. Bovendien kan een deel van het plein dienst gaan doen als buitenterras.

De keuze voor een serre-achtige aanbouw tegen de colonnade is niet alleen bouwtechnisch maar ook architectonisch gecompliceerd. De oude overdekte zone blijft als vide gehandhaafd, die boven het dak van de aanbouw tussen de gemetselde penanten wordt dichtgezet met glas.

De aanbouw heeft niet de vaak bij serres gebruikelijke subtiele dak detaillering gekregen, maar juist een wat robuustere maat als dakrand om een verwantschap op te zoeken met de bonkige uitstraling van het bestaande pand. Wel krijgt de rand een fijne verticale verdeling waarmee de gebogen vorm perfekt kan worden gemaakt. Door de dakrand als luifel

door te trekken tegen het tweede hoge volume krijgt ook de entree meer allure dan het huidige tochtportaaltje.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dorpsplein 20
  • Plaats Riel
  • Projecttitel Uitbreiding De Leybron
  • Projectarchitect(en) Armand Hermans
  • Toeleveranciers false
  • Programma recreatie zaal
  • Voorlopig ontwerp 03-03-2014
  • Definitief ontwerp 02-06-2014
  • Aanvang bouw 24-08-2015
  • Oplevering 02-03-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Goirle
  • Ontwerpbureau HSH architecten
Reageer op dit artikel