Project

TBS kliniek in Almere door Studio M10

Geen categorie

TBS’ers hebben over het algemeen een ernstig delict gepleegd en lijden aan een persoonlijkheidsstoornis. Tegelijk is het de bedoeling dat ze op een dag terugkeren in de maatschappij. Om te benadrukken dat een TBS kliniek geen eiland is, realiseerde Studio M10 in Almere een transparant gebouw, dat consequent modulair werd opgebouwd.

TBS kliniek in Almere door Studio M10

De nieuwe Oostvaarderskliniek in Almere Buiten, ontworpen door Martien Jansen van Studio M10 in opdracht van de Rijksgebouwendienst, verrast aanvankelijk vooral vanwege zijn transparante uitstraling en aangename sfeer. Bij nadere beschouwing wordt duidelijk dat dit het gevolg is van een consequente modulaire coördinatie. Het gebouw is helder afleesbaar en de detaillering ogenschijnlijk eenvoudig. Glas, staal en beton zijn de basismaterialen. Glas is ingezet om binnen de instelling het gevoel van opgesloten zijn te verzachten en naar de buitenwereld toe een mensvriendelijk gezicht te tonen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Carl Barksweg 3
  • Plaats Almere
  • Projecttitel TBS kliniek in Almere door Studio M10
  • Projectarchitect(en) Martien Jansen / Medewerkers Gert-Jan van den Berg, Douwe Boonstra (meewerkend architect), Bea Geboers, Bas Kolkman, Pieter van Kruysbergen, Remi Leunissen (projectleider), Wil Ruiter (opzichter), Iwan Westerveen.
  • Adviseur installaties Sweegers en de Bruijn, ’s-Hertogenbosch
  • Aannemer Hoofdaannemer Bouwcombinatie Welling / Züblin, Didam. / Aannemer installaties Imtech Projects, Den Haag en Amersfoort / Nevenaannemer perimeterbeveiliging Heras Security Systems, Oirschot.
  • Landschapsarchitect Buro Lubbers, ’s-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement Rijksgebouwendienst, Advies Architecten / Unit Constructies, Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) vloer 15.600 m² bvo
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Netto vloeroppervlakte 9750 m² fno
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2004
  • Definitief ontwerp 01-08-2006
  • Aanvang bouw 01-07-2008
  • Oplevering 01-04-2008
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 30 miljoen euro
  • Opdrachtgever Rijksgebouwendienst, Directie Projecten, Den Haag / Gebruiker: Forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek
Reageer op dit artikel