Project

’t Landhuis – HOOPE+PLEVIER

Architectuur

De renovatie-opdracht had als doel het gebouw transparanter te maken en een vriendelijkere uitstraling te geven. Vanwege het gesloten karakter werd het bestaande gebouw werd door de buurtbewoners ‘De Bunker’ genoemd. Het was moeilijk zichtbaar wat er binnen afspeelde en er was weinig zicht op het plein waardoor het een geliefde plek werd voor hangende jongeren. Dit gaf de buurtbewoners weer een onveilig gevoel.

toelichting door HOOPE+PLEVIER

De nieuwe gevels bestaan uit een ritme van open delen van glas en gesloten delen van Accoya houten elementen. De gevel heeft grotere gesloten vlakken op plekken waar dit wenselijk is en is meer open waar zicht, licht en sociale controle gewenst zijn. De ritmiek van open en dicht is consequent doorgezet en eveneens de basis geweest voor de details van de houten elementen en de hoekdetails. Op diverse plekken lopen de verticale Accoya-staanders voor het glas langs en ontstaat er door de gelaagdheid een spannend beeld, terwijl licht en zicht behouden blijven.

Het interieurontwerp bestaat uit verschillende speciaal ontworpen meubels en vormt zowel aan de binnen als aan de buitenzijde een krachtig gebaar. Op plekken waar een meubel gesitueerd is hebben wij gewerkt met kleurvlakken. De robuuste vlakken zijn aangebracht op de meubels, vloeren en op diverse plekken op het plafond.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gerard Callenburgstraat 38
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel 't Landhuis
  • Projectarchitect(en) Roy Plevier
  • Medewerkers Jos Hoope, Kees Hoope, Tugce Kaynak.
  • Adviseur constructie Harder advies, Broek op Langedijk
  • Aannemer HCB Bouw
  • Interieurarchitect HOOPE+PLEVIER Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 550
  • Programma Jeugd- en buurtcentrum en BSO
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau HOOPE+PLEVIER Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel