Project

SectieHuis in Oisterwijk

Geen categorie

Sectie-huis is één van de eerste bouwexperimenten van de jonge groep ‘The Cloud Collective’. De betonnen sculptuur, gesitueerd op een schijnbaar verlaten door bomen omzoomd veldje in een normale dorpse woonwijk, is een duidelijk resultaat van de visie op ontwerpdynamiek, samenwerking en interactie die deze groep kenmerkt.

SectieHuis in Oisterwijk

 

 

 

Een plakje van een huis

Met een relatief laag budget als randvoorwaarde hebben de architecten van The Cloud Collective ervoor gekozen om een dun plakje van een huis te maken, in plaats van een volledig huis te bouwen. Het ongebouwde deel wordt overgelaten aan de beschouwer: Een eenvoudige manier om de fantasie in te zetten om te kunnen bezuinigen.

De wanden van het huis bevatten sparingen en reliëfs, die ruimtes projecteren van een huis dat zou kunnen zijn (geweest), maar nooit volledig als fysiek object zou kunnen bestaan. Fotograaf Pieter de Ruijter / The Cloud Collective

Imaginair huis

De sculptuur vormt een fysieke sectie door een imaginair huis. Het laat fragmenten zien van kamers, trappen, een schoorsteen en een bank. Het heeft daarmee dezelfde functionaliteiten als een écht huis, maar is gastvrijer richting voorbijgangers om binnen te gaan en er te spelen.

Tussen een bouwplaats en een ruïne in

Het huisje toont zich als iets tussen een bouwplaats en een ruïne in en biedt hierdoor een frisse openheid in een woonwijk waarin alles normaal is. De geïntegreerde zonnepanelen en verlichting maken het het meest duurzame huis in de omgeving. Het lijkt daarmee te willen zeggen: het normale kan opnieuw uitgevonden worden!


Het project is geen ruimtelijk diagram, noch een pure collage. Het spreekt verschillende doelgroepen aan door de vele mogelijke en onmogelijke verhalen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Frans Halsstraat
  • Plaats Oisterwijk
  • Projecttitel SectieHuis in Oisterwijk
  • Projectarchitect(en) Gert Kwekkeboom, Mark van der Net, Pieter de Ruiter, Rick ten Doeschate, Niels Ponjee, Rene van Poppel, Martijn van Gurp, Gerjan Streng, Jan Lebbink, Frank van Loon, Arie Brouwer
  • Aannemer uitvoering door The Cloud Collective ism Van Spaandonk, Berkel-Enschot
  • Bouwmanagement Frederik Roebroek, Den Bosch
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 15 m2
  • Programma Publiek zitmeubel, speelobject, openbare bergruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2009
  • Definitief ontwerp 01-06-2010
  • Aanvang bouw 17-02-2011
  • Oplevering 01-06-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2550 euro excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2350 euro excl btw
  • Opdrachtgever Gemeent Oisterwijk, Oisterwijk
  • Ontwerpbureau The Cloud Collective, all over the world
Reageer op dit artikel