Project

Paviljoen Puur

Geen categorie

Fort Diemerdam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling heeft onlangs UNESCO Werelderfgoedstatus gekregen. Dit is aanleiding geweest om het Fort te renoveren en toegankelijk te maken voor bezoekers. De bestaande bunkers en het fortwachtershuisje zijn gerestaureerd, het oorspronkelijke ingenieurswerk van taluds en bolwerken is hersteld en Emma architecten heeft een duurzaam bezoekerspaviljoen ontworpen.

Paviljoen Puur

Hoe breng je de toekomst naar een plek waar het oude is beschermd? Emma ging op zoek naar middelen om simultaan toekomst en verleden te verbeelden en het gevoel van vooruitgang en bescherming tegelijk uit te dragen. Zij vond dit in de rijke geschiedenis van het fort, de archeologische vondst waarop het gebouwd is en het fantastisch mathematische ingenieurslandschap dat het omringt. Juist op een UNESCO werelderfgoedlocatie hoort een duurzaam gebouw. Het paviljoen is onder andere voorzien van luchtwarmtepompen en loost vuilwater op een helofytenveld. De houten gevel is geïsoleerd met isovlas en bekleed met 40.000 shingles van onbehandeld cederhout. Door de traploze verschillen in oriëntatie van deze gevel zullen deze shingles verschillend verkleuren. Al naar gelang het naar de hemel of aarde is gericht, op zuid of noord, op heersende windrichting of dicht tegen de bomen aan – met de tijd zullen de omringende natuur en de elementen zich nestelen in de verschijning van het gebouw

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Overdiemerweg 37
  • Plaats Diemen
  • Projecttitel Paviljoen Puur
  • Projectarchitect(en) Marten de Jong
  • Toeleveranciers false
  • Programma bezoekerscentrum/horecagelegenheid
  • Voorlopig ontwerp 27-08-2013
  • Definitief ontwerp 27-08-2013
  • Aanvang bouw 27-08-2013
  • Oplevering 15-08-2012
  • Opdrachtgever Stadsherstel NV
  • Ontwerpbureau Emma
Reageer op dit artikel