Project

Park Tower van Studio Farris Architects en ELD Partnership

Geen categorie

In het centrum van Antwerpen staat sinds kort de Park Tower, een project van Studio Farris Architects en ELD partnership. Het project is onderdeel van de metamorfose van Antwerpen-Noord, waarin het een scharnierfunctie vervult. Met een hoogte van 78m is de Park Tower één van de hoogste torens van Antwerpen.

Park Tower van Studio Farris Architects en ELD Partnership

Op wandelafstand van het MAS, het Eilandje, de Scheldekaaien en het historisch stadscentrum staat sinds kort de Park Tower. De toren is ontworpen door Studio Farris Architects en ELD partnership en is een verticale weerspiegeling van een klassieke stedelijke straat. De begane grond huisvest een commerciële functie, terwijl de twintig verdiepingen erboven ruimte bieden aan verschillende woonvormen.

 

Gelaagde gevel
De Park Tower heeft een opvallend wit uiterlijk, waarmee het een baken vormt voor het vernieuwde gebied Antwerpen-Noord. De gevelpanelen zijn in een patchworkpatroon geplaatst en bieden de terrassen beschutting tegen de wind. Tegelijkertijd ontstaat op deze manier een speelse en gelaagde gevel met een interessant spel tussen schaduw en licht.

De glaspanelen zijn verticaal en horizontaal willekeurig geplaatst om de windhinder zelfs op grote hoogte tot een absoluut minimum te beperken. Dit bijzondere concept is door de architecten bedacht, zodat de terrassen van de woningen comfortabel gebruikt kunnen worden. De Technische Universiteit Eindhoven voerde de controleberekeningen uit om de effectiviteit te toetsen. Tevens fungeert de dubbele gevel als privacybescherming en vermindert het hoogtevrees.

 

360 wooneenheden
In de toren bevinden zich verschillende woningtypen. De eerste tien verdiepingen bieden plaats aan 160 studio’s en 80 studentenkamers, terwijl de bovenste tien verdiepingen uit 115 woonunits met één of twee slaapkamers bestaan. Tevens bevinden zich hier voorzieningen voor zorgdienstverlening. Een ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan de auto’s en fietsen van de bewoners.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Park Tower van Studio Farris Architects en ELD Partnership
  • Aannemer Besix nv
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 01-12-2014
  • Ontwerpbureau Studio Farris Architects, ELD partnership
Reageer op dit artikel