Project

Hidden Village Den Haag – Global Architects

Architectuur

Hidden Village Den Haag – Global Architects

Hidden Village is een huis van 170 m2 ontworpen voor een familie, bestaande uit twee ouders met twee kinderen. Het concept van de woning is dat van een ‘verborgen dorp’, zowel op stedenbouwkundig als op intern niveau. Global Architects presenteert hiermee het dorp en de woning in essentie als hetzelfde.

Toelichting Global Architects – Aan de Sneephof 5 te Den Haag heeft de gemeente zes kavels uitgegeven voor vrijstaande woningen welke in particulier opdrachtgeverschap gebouwd dienen te worden. Hidden Village vertoont een dualiteit in het concept. Aan de ene kant ligt de hedendaags vormgegeven woning verborgen tussen een dorp van traditionele woningen. Aan de andere kant is de functionele indeling van de woning geïnspireerd op het concept van een dorp.

Global Architects heeft binnen een heldere dakvorm een levendig interieur landschap ontworpen, met het concept van een dorp. Het gehele programma heeft een relatie met een open vide, welke gekenmerkt wordt door een speelse compositie van daklichten en verschillende functionele volumes die deze ruimten insteken.

De functionele indeling van de woning bestaat uit een dienende kern in het hart van de woning. Rond deze kern liggen de verblijfsruimtes die uitkomen in een vide. In deze vide steken verschillende volumes als architectonische elementen in de ruimte, waardoor er een spel ontstaat tussen ruimte en volume. Aan de vide zit een balkon, vanuit de slaapkamers en badkamer op de verdieping zijn er interne ramen, die dit concept extra versterken.

Hidden Village Den Haag Global Architects

Hidden Village is door Global Architects ontworpen als totaalconcept waarbij het exterieur, interieur en het ontwerp van de buitenruimte volledig op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

De woning is gebouwd met passieve bouwblokken, welke uitmuntend isoleren met een rc-waarde van 9. Als gevelbekleding is spuitkurk toegepast. Dit ecologisch verantwoorde product geeft de woning een eigentijdse uitstraling in combinatie met donkergrijze aluminium kozijnen met triple glas en vergrijsd houten lamellen van Western redcedar.

De funderingsvloer is een hektarvloer, welke koudebrug vrij is en in combinatie met passieve bouwblokken een gesloten isolerende schil vormt. Dit in combinatie met een lucht warmtepomp (gasloos), 18 pv-panelen en een wtw-installatie zorgt ervoor dat dit huis 0 op de meter heeft en dus extreem duurzaam is.

De woning wordt gekenmerkt door een hedendaags minimalistische vormgeving, veel daglicht, een spannend interieur met het concept van een ‘dorp’ en een EPC van 0.

Hidden Village Den Haag Global Architects

Woonbeleving

Het concept Hidden Village is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Binnen een volume van 600 m3 is een programma ontworpen van een woonkamer, eetkamer met open keuken, 4 slaapkamers, 2 badkamers, een kantoortje, waarbij de bewoners elkaar steeds weer kunnen ontmoeten in de open leefruimtes rond de vide. Op deze wijze is invulling gegeven aan de woonwens voor het hebben van verschillende ‘plekken’ waar ouders en de kinderen apart kunnen zijn, maar tegelijkertijd wel direct contact met elkaar kunnen hebben. Voorbeelden hiervan is de 7 meter lange vensterbank waar men kan zitten, de bloktrap die de kamer insteekt of het balkon dat grenst aan de kinderslaapkamers.

Omdat met regelmaat de grootouders van de kinderen voor langere tijd overkomen uit China is er gekozen om op de begane grond een logeerkamer met douche te maken. Deze logeerkamer is bewust niet gekoppeld met de centrale vide, zodat een meer privévertrek ontstaat die voorzien is van een eigen toegang tot de tuin. Indien de ouders in de toekomst beneden willen slapen is dit dus ook mogelijk. Hierdoor is de woning toekomstbestendig.

Op basis van gesprekken met de opdrachtgever, programma van eisen/wensen, budget zijn er twee basisconcepten van de woning bedacht die besproken zijn met de opdrachtgever.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats particulier
  • Projecttitel Hidden Village
  • Projectarchitect(en) Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 170 m2
  • Bruto inhoud 630 m3
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Global Architects
Reageer op dit artikel