Project

Early Childhood Center

Geen categorie

Als een boerenerf met verschillende gebouwen is The American School of The Hague in Wassenaar uitgebreid voor The Early Childhood. Dankzij deze opzet sluit het nieuwe complex aan op het kleinschalige karakter van de omgeving. Op de locatie stond al de 16e eeuwse boerderij “Ter Weer”. Deze is gerestaureerd en opgenomen in het geheel.

Early Childhood Center

De school biedt plek aan 250 kinderen van 0 tot 6 jaar en omvat onder andere kinderdagverblijf, twaalf klaslokalen, een gymlokaal en een multifunctionele ruimte. De entree ligt in het verlengde van de aankomstroute over de Deijlerweg als een glazen hart tussen de monumentale boerderij en de ‘schuur’.

De dialoog tussen beide gebouwen is zowel binnen als buiten voelbaar. Zo is de uitbreiding deels verdiept om het monument niet te veel aan te tasten. Door de toepassing van houten draagconstructies, kappen en houten delen als gevelbekleding is de referentie aan een boerenschuur versterkt.

Het gebouw is volledig geïntegreerd in de omgeving. De inrichting van het landschap sluit aan op de doelstelling van de school: een omgeving waar kinderen leren wat duurzaamheid is. Door toepassing van water, natuurlijke materialen, en zichtbaar te maken hoe energie wordt opgewekt komen kinderen in aanraking met dit thema. In het gebouw wordt gebruikt gemaakt van zonneenergie, LED armaturen, opslag van koude en warmte in de bodem, hergebruik van afvalwater en Craddle to Craddle materialen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wassenaar
  • Projecttitel Early Childhood Center
  • Projectarchitect(en) Hans Goverde
  • Toeleveranciers false
  • Programma basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, sportgebouw
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
  • Definitief ontwerp 31-12-2010
  • Aanvang bouw 30-08-2013
  • Oplevering 26-08-2013
  • Opdrachtgever American School of The Hague
  • Ontwerpbureau kraaijvanger
Reageer op dit artikel