Project

Crematorium en uitvaartcentrum Nieuw-Vennep

Geen categorie

Op 1 oktober 2014 is de nieuwbouw van het Crematorium in Nieuw-Vennep officieel in gebruik genomen. Uitgangspunten bij het ontwerp zijn de landschappelijke uitgestrektheid van de locatie, de routing van het proces van afscheid nemen, en de beleving van de bezoekers. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp dat zich manifesteert als een onderdeel van het landschap met geregisseerde zichtlijnen.

Crematorium en uitvaartcentrum Nieuw-Vennep

Nog meer dan bij andere projecten staat bij het ontwerpen van een crematorium de mens centraal. In letterlijke zin zelfs. Het gaat immers om het nemen van afscheid van een dierbare. Uit onderzoek is gebleken dat het beleven van een mooi afscheid helpt bij de rouwverwerking. Een gebouw kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Met licht, uitzicht en de toepassing van warme,duurzame materialen is een warme, maar toch serene sfeer opgeroepen.

Het oproepen van een positief gevoel begint al aan de buitenzijde. Het gebouw oogt vriendelijk door de golvende lijnen in zowel gevel als dak. Het dak is begroeid met mos-sedum en is gedeeltelijk zichtbaar vanaf het maaiveld. Dit geeft het gebouw een aardse uitstraling en voegt het zich fraai in het strakke polderlandschap. De entree is uitnodigend en herkenbaar. De routing in het gebouw is helder. Door de oriëntatie van de verschillende ruimten rondom een patio en de uitzichten op het landschap vanuit de aula’s, blijven de bezoekers weten waar zij zich bevinden. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoofdweg 1100
  • Plaats Nieuw-Vennep
  • Projecttitel Crematorium en uitvaartcentrum Nieuw-Vennep
  • Projectarchitect(en) Ernest Pieters, Gert-Martijn Zwartsenburg
  • Toeleveranciers false
  • Programma Crematorium en uitvaartcentrum
  • Aanvang bouw 24-10-2014
  • Oplevering 01-10-2014
  • Opdrachtgever PC Hooftgroep
  • Ontwerpbureau RIENKS Architecten
Reageer op dit artikel