Project

Copernicus

Geen categorie

Uitbreiding notariskantoor met restauratie van een Rijksmonument, met daarnaast realisatie van zes appartementen. Dit alles op een bijzondere locatie in de binnenstad van Utrecht.

Copernicus

Sterk werk van Asnova architects
Op een bijzondere locatie, tussen de Gruttersdijk en Bem. Weerd OZ. in de binnenstad van de gemeente Utrecht zijn wij er in geslaagd een Rijksmonument uit te breiden met een kantoorgebouw en zes appartementen. Het gerenommeerde kantoor van Grafhorst notarissen zocht en vond een prachtig locatie om haar kantoor in dezelfde straat te huisvesten. Wel diende de bestaande bebouwing deels te worden gesloopt en te worden uitgebreid met nieuwbouw.  

Dit nieuwbouw kantoorgedeelte, verdeeld over twee verdiepingen is qua vloerniveau afwijkend van de bestaande bouw. Door een gracht komt er meer dan voldoende daglicht in het souterrain.

De gevel is bekleed met een koperen beplating, dit geeft het gebouw op het binnenterrein een robuuste uitstraling. De complexiteit van deze opdracht zat in de verbinding tussen de stedebouwkundige randvoorwaarden (o.a. zichtlijnen), monumentale aspecten (aansluiting op bestaande gebouwen/structuur) en de eisen van de opdrachtgever.

Door heldere lijnen, vlakken en univorme kleuren te gebruiken is er een zeer fraai gebouw ontstaan.

Als verbinding tussen de twee gebouwen is een houten afgeronde intermediar gebouwd die dienst doet als ontvangstruimte. Ook het interieur is ontworpen door Asnova architects samen met Nelleke de Vries interieurarchitectuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bem. Weerd OZ 19
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Copernicus
  • Projectarchitect(en) Ronald Willemsen
  • Toeleveranciers false
  • Programma (ver)bouw kantoorgebouw met appartementen
  • Voorlopig ontwerp 15-08-2013
  • Definitief ontwerp 15-08-2013
  • Aanvang bouw 15-08-2013
  • Oplevering 30-08-2012
  • Opdrachtgever Duidelijke Monumenten BV en van Grafhorst notarissen
  • Ontwerpbureau Asnova architects
Reageer op dit artikel