Project

ARC18: Zwemcentrum Rotterdam – Kraaijvanger Architects

Architectuur

Kraaijvanger ontwierp de duurzame transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Zwemcentrum Rotterdam is een bruisende publiekstrekker die contact maakt met de omgeving. Het bestaat uit twee zwemzalen, een 25m mixed-use bad met een badhuisachtige sfeer en een 50m Olympisch wedstrijdbad voor internationale competities. De gebouwplint bestaat uit commerciële ruimtes voor kleinschalige lokale ondernemers

Toelichting: Kraaijvanger Architects

Het primaire programma omvat een topsportcentrum bestaande uit twee verschillende zwembaden met bijbehorende nevenruimten die zijn ingepast in het bestaande gebouw. Doordat de zwemfunctie zich hoofdzakelijk op de 1e verdieping bevindt, is de gebouwplint op straatniveau vrij voor diverse commerciële ruimten (horeca, terrassen, winkels) en het stadsdeelkantoor. Op de 2e verdieping zijn de kantoren van Sportbedrijf Rotterdam. Zo ontstaat een divers programma dat goed aansluit op de directe stedenbouwkundige context en op de sportieve ambities van Gemeente Rotterdam.

Binnen zwembaden wordt vaak gewerkt met standaard concepten. Zo’n traditioneel model is centraal georganiseerd, maar bij Zwemcentrum Rotterdam is de lay-out langwerpig vanwege de inpassing. De inventieve lay-out biedt een heldere zonering tussen de loopgebieden, kleedruimten en toegangen naar de gescheiden baden. Het oogt als één geheel door fris kleurgebruik en doordat een glazen scheidingswand de baden visueel verbindt.

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. Dit is zowel buiten als binnen zichtbaar. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen zijn daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de door vertrapping in neggen ontstane dieptewerking. Het gebouw vormt hierdoor één geheel.

De aanbouwen op de kopse zijden van het gebouw refereren aan de stoere industriële haven architectuur van Rotterdam Zuid en zijn qua maat en schaal afgestemd op de ritmiek van het oorspronkelijke gebouw. De beide zwembaden zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld waardoor er een levendige gebouwplint ontstaat. Op diverse plekken waar het bestaande gebouw zichtbaar is, wordt de oorspronkelijke architectuur zoveel mogelijk gerespecteerd en teruggebracht in originele staat.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Annie M.G. Schmidtplein 8
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Zwemcentrum Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Vincent van der Meulen
  • Medewerkers Joost Esschendal, Jan-Hein Franken, Laurence Meulman, Bart van der Werf, Eveline Withagen
  • Adviseur constructie Tielemans, Eindhoven,
  • Adviseur installaties DWA, Bodegraven
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Arnhem
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Arnhem
  • Aannemer Ballast Nedam & Heijmans
  • Interieurarchitect Kraaijvanger Architects, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15.268 m2
  • Programma Sport & Recreatie, Bedrijfsruimte, Commercieel
  • Opdrachtgever Consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam & Heijmans)
  • Ontwerpbureau Kraaijvanger Architects
Reageer op dit artikel