Project

ARC18: Panenka – BULK architecten

Interieur

Een kantoortoren, van de hand van Leon Stynen en Hugo Van Kuyck uit 1957 wordt gestript en als casco kantoorvloeren verkocht. Op de zevende verdieping richten we voor een jong productiehuis kantoren en een geluids- en televisiestudio in. Het plan probeert de perimeter zoveel mogelijk te vrijwaren en ruimtelijkheid en doorzichten te combineren met een geborgen sfeer en kleine surprises.

Toelichting: BULK architecten

De voormalige toren voor de Verenigde Energiebedrijven van het Scheldeland, van de hand van Leon Stynen en Hugo Van Kuyck uit 1957 wordt in 2015 gestript en als aparte casco kantoorvloeren verkocht.
Het initiële architectuurconcept van Van Kuyck en Stynen was gebaseerd was op het principe van een skelet en zelfdragende gordijngevels uit staal, schatplichtig aan Arne Jacobsen.
Het repetitieve ritme van metalen stijlen, gecombineerd met het effect van terugliggende borstweringen, stond garant voor een gevelarchitectuur met een ijl karakter en een uitgesproken verticaliteit. Op initiatief van het studiebureau werd tegen de zin van de ontwerpers in, als uitvoering geopteerd voor een dragende gewapend-betonstructuur, waardoor het torengebouw een veel massiever, statische aanblik kreeg dan aanvankelijk bedoeld.

Het gebouw heeft een genereus maar generiek ‘typical’ rechthoekig plan, met een dubbele kern en een mooie bewaarde traphal. Op de zevende verdieping richten we voor een jong productiehuis kantoren en een geluid- en televisiestudio in. De zevenenzestig identieke ramen rondom kijken uit over de daken en skyline van Antwerpen, prachtige vergezichten incluis.

Het plan probeert de perimeter zoveel mogelijk te vrijwaren en ruimtelijkheid en doorzichten te combineren met een geborgen sfeer en kleine surprises. Een afwisseling van schermen en ‘bodies in space’ deelt de ruimte in, maar laat vooral overal ruimte voor overmaat. In de berging vinden we originele deuren, die we verwerken in een geplooide wand, als een parafrase op het betere (interieur)werk van Stynen. Een gebogen massieve cocon zorgt voor de akoestische buffer voor de montagecellen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Mechelsesteenweg 271 - 7.1
  • Plaats 2018 Antwerpen
  • Projecttitel Panenka
  • Projectarchitect(en) Koen Van Bockstal - Astrid Eyskens
  • Adviseur constructie HII0 Architecten en Ingenieurs, Heusden
  • Adviseur akoestiek Raymond Van Soens, Schilde
  • Aannemer Martens Interieurbouw, Olen
  • Interieurarchitect BULK architecten, Antwerpen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 600m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 540m²
  • Bruto inhoud 2.160m³
  • Netto inhoud 1.890m³
  • Programma kantoor
  • Voorlopig ontwerp September 2016
  • Definitief ontwerp December 2016
  • Aanvang bouw Januari 2017
  • Oplevering Augustus 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 590.210,04 incl. BTW
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 440.228,21 incl. BTW
  • Opdrachtgever PANENKA NV
  • Ontwerpbureau BULK architecten

Locatie

Reageer op dit artikel