Project

Winnaar ARC18 Interieur: MFCDoelum Renkum – NOAHH + studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser

Interieur

‘Dit gebouw is een parel binnen onze gemeente; een gebouw waarin plek is voor ontmoetingen, verbindingen, gesprekken en waar lief en leed gedeeld wordt. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn!’ Aldus de burgemeester van Renkum over het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) Doelum in haar gemeente.

Toelichting: NOAHH + studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser

Huiskamer van Renkum

In een prachtig groen gebied omgeven door kleinschalige woningbouw is MFC Doelum ontworpen als een sociaal hart voor de gemeente Renkum. Een ontmoetingsplek voor sport en cultuur, waar de kracht van het collectief in balans is met individuele expressie. Het is een plek voor iedereen: een gebouw dat je deelt, waar je elkaar en de ander ontmoet; een huiskamer voor Renkum.

MFCDoelum Renkum - NOAHH + studio Nuy van Noort, beeld Katja Effting

MFCDoelum Renkum – NOAHH + studio Nuy van Noort, beeld Katja Effting

Programma

De centrale ontvangstzone brengt alle functies en gebruikers in contact met elkaar. Aan weerszijde van de huiskamer liggen de grote functies: de sporthal en het zwembad. Via grote vensters in de wanden is er goed zicht op deze activiteiten. Overige functies zoals de cultuurzalen, fitnessruimte en BSO zijn om de huiskamer gepositioneerd waarbij vanuit iedere hoek zicht is op een andere activiteit. Een houten meubel over drie lagen werkt binnen deze centrale ruimte als organiserend principe en functioneert als een herkenningspunt door het hele gebouw.

foto: Katja Effting

Plekken maken

Het uitgangspunt voor dit gebouw was niet een nieuw sport- en cultuurgebouw te maken dat gericht is op haar functies, maar een sociale ontmoetingsplek gericht op de mensen. Het gebouw is daarom zo vormgegeven dat uiteindelijk de kleinste maat in het gebouw dicteert.
We hebben plekken gemaakt voor alle bezoekers, groot en klein. Plekken die zicht geven op elkaars activiteiten, zodat er nieuwsgierigheid naar de ander ontstaat en zo ontmoeting en samenwerking stimuleren. Zicht op de ander zodat je je niet alleen voelt in een groot gebouw, waar je eerst je eigen kleine clubhuis gewend was. Grote plekken voor samenkomst als een belangrijke wedstrijd gewonnen is, maar ook geborgen plekken om in stilte een boek te lezen of met anderen een potje klaverjas te spelen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hogenkampseweg 45
  • Plaats Renkum
  • Projecttitel MFCDoelum
  • Projectarchitect(en) Maartje Nuy, Joost van Noort, Abbie Steinhauser, Patrick Fransen
  • Medewerkers Bilal Karaburun, Ashkan Hashemkhani, Daan van Westen, Justyna Breczko Paul van Dijk (Studio Deep Blue)
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Utrecht
  • Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek Deerns, Rijswijk
  • Adviseur bouwfysica Deerns, Rijswijk
  • Adviseur brandveiligheid Deerns, Rijswijk
  • Aannemer Mertens Bouwbedrijf, Weert
  • Interieurarchitect NOAHH + studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser | ruimterlijk ontwerper, Amsterdam
  • Landschapsarchitect buro Poelmans Reesink, Arnhem
  • Bouwmanagement hemm - voor maatschappelijk vastgoed, Zwolle
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.605 m2
  • Bruto inhoud 47.000 m3
  • Programma multifunctioneel centrum met o.a. zwembad, sporthal, cultuurzaal, multifunctionele zalen, fitness, BSO en horeca
  • Voorlopig ontwerp maart 2015
  • Definitief ontwerp september 2015
  • Aanvang bouw juli 2016
  • Oplevering november 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 10.500.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 7.800.000
  • Opdrachtgever gemeente Renkum
  • Ontwerpbureau NOAHH + studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser | ruimtelijk ontwerper, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel