Project

ARC17 Architectuur: kOsh, Schoolontwerp voor een campus – CONIX RDBM Architects

Architectuur

Het ontwerp is een open campus met een centraal dorpsplein. De eerstegraadsschool is gelegen tussen de Ieperstraat en de Lierseweg in Herentals. Ze brengt de leerlingen van de eerste graad en de centrale diensten van kOsh er in onder. De school telt 1000 leerlingen. De school streeft naar geborgenheid op een modern ogende campus, met licht en lucht, een open karakter, een goede mobiliteit en een vernieuwende en energiezuinige school. Het opzet van het ontwerp is een open campus met een dorpsplein als centraal hart van de school.

ARC17 Architectuur: kOsh, Schoolontwerp voor een campus – CONIX RDBM Architects
© CONIX RDBM Architects

Het concept
De school is een leefwereld voor jongeren van 12, 13 en 14 jaar een open structuur die toch controleerbaar blijft. Een nog wat speelse omgeving waarin de overgang van een basisschool naar een secundaire school op een naadloze manier kan gebeuren.

Openheid en transparantie loopt als een rode draad doorheen de campus. Dit ook in de brede gangen die in de wintermaanden als leefruimte kunnen functioneren. Er is gezocht naar een architectuur met een eigentijdse uitstraling die past binnen de omgeving. Daarnaast is een krachtige volumewerking nagestreefd die de hoogte van het ontwerp reduceert tot twee bouwlagen. Door de aanwezigheid van de twee ‘bruggen’ werden er overdekte speelplaatsen gecreëerd en ontstaan er verschillende buitenruimten met elk een eigen karakter.

De refter ligt centraal binnen de campus en kan ook als polyvalente ruimte worden gebruikt.

Speels karakter
Het interieur is open en speels gehouden met aandacht voor transparantie doorheen het gebouw. Veel glas en ruime gangen binnenin zorgen voor een visuele interactie. Op de verdieping werden een aantal open leerpleinen voorzien. De gangen worden onderbroken door groepen lockers.

Het energieconcept is te duiden als eigentijds en modern. Het gebouw is voorzien van een hoogwaardige thermische schil, energiezuinige LED-verlichting, automatische zonwering, CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en een installatie voor warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO). Hierdoor is er duurzaam opgewekte warmte voor het gebouw beschikbaar en ook duurzame en energie-efficiënte koeling. De campus van kOsh is de eerste secundaire school in Vlaanderen met een WKO-installatie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lierseweg 37
  • Plaats 2200 Herentals
  • Projecttitel kOsh (Katholiek Onderwijs Stad Herentals) - Schoolontwerp voor een campus eerste graad ´een campus waar leerlingen zich thuis voelen´
  • Projectarchitect(en) Nathalie van de Walle; Stephane Schats
  • Adviseur constructie Bureau Van Ransbeeck (Stabiliteit), Keerbrergen (BE) ; van Zanten Raadgevende Ingenieurs (ZRI) (Technieken), Den Haag (NL)
  • Aannemer MBG, Antwerpen (BE)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9910
  • Programma Nieuwbouw campus eerstegraadschool
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 17 120 000
  • Opdrachtgever Scholen van Morgen DBFM nv (BE)

Locatie

Reageer op dit artikel